Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες της ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σας ενημερώνουμε ότι ζητάμε την πολύτιμη βοήθεια σας ώστε να στηρίξετε τη νέα σημαντική προσπάθεια που κάνουμε στο διαδίκτυο με κείμενα, σχόλια, προτάσεις, γνώμες και αναλύσεις στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το μέλλον τη ΔΕΗ αλλά και το μέλλον της πατρίδα μας.
Το blog που δημιούργησε το γραφείο τύπου της ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα φιλοξενεί όλες τις απόψεις των μελών και των φίλων της ΔΑΚΕ αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας και κυρίως στο πνεύμα διατήρησης της ενότητας και της συσπείρωσης της παράταξης μας.
Περιμένουμε τα μηνυματά σας στο dakegenopdei@gmail.com
Τέλος μπορείτε να μας βρίσκετε και στο επίσημο site  μας στο
http://dake.genop.gr/ 
και στην επίσημη σελίδα μας στο FACEBOOK που είναι το
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002400171184&sk=wall. 
Φίλοι Δακίτες προωθήστε παντού τις ιδέες και τις απόψεις της ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και καλό αγώνα στα δύσκολα που ζούμε.

Μέριμνα για την αποτροπή των νέων από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος



Ερώτηση των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Κώστα Πουπάκη και κ. Γιώργου Παπανικολάου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου και την επικείμενη αναθεώρηση της Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού οι Ευρωβουλευτές κκ. Κ. Πουπάκης και Γ. Παπανικολάου κατέθεσαν γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πρόβλημα του καπνίσματος των ανηλίκων με σκοπό την αποτροπή τους από την πρόσβαση στα προϊόντα καπνού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην ερώτησή τους οι Έλληνες Ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι η αντιμετώπιση του καπνίσματος των νεαρών παιδιών οφείλει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε σοβαρής πολιτικής για τη μείωση του καπνίσματος των νέων στην Ευρώπη, δεδομένου ότι στη μεγάλη πλειονότητα των χωρών φαίνεται ότι οι σχετικοί εθνικοί νόμοι είτε δεν εφαρμόζονται καθόλου, είτε εφαρμόζονται πλημμελώς. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η πιθανή αναθεώρηση της Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού αποτελεί σημαντική ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση και για αυτό το λόγο θα πρέπει να περιλαμβάνει πρόνοιες προστασίας των ανηλίκων από την πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα, με έμφαση στους ελέγχους και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Τέλος, υπογραμμίζουν ότι στη νέα Οδηγία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και ενημέρωση των λιανέμπορων και των απασχολουμένων στις εν λόγω επιχειρήσεις ώστε να μην πωλούν προϊόντα καπνού στους ανηλίκους.

Δεδομένου ότι το κάπνισμα σκοτώνει πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα κάθε χρόνο στην ΕΕ και η Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικές, κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών σε ολόκληρη την Ευρώπη -με το 70% των νέων να είναι καπνιστές- οι Ευρωβουλευτές θέτουν τα ακόλουθα ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1.      Προτίθεται να συμπεριλάβει στην υπό αναθεώρηση Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού πρόνοιες για την αποτροπή των ανηλίκων από τα προϊόντα καπνού;
2.      Διαθέτει στατιστικά στοιχεία για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους στα κράτη-μέλη;
3.      Πώς αξιολογεί η Επιτροπή σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει, την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη μέλη καθώς και την αποτελεσματικότητά του για μείωση του καπνίσματος;

"Να μην επιτρέψουμε το ξεπούλημα"

Θα αγωνιστούμε προκειμένου να ΜΗΝ επιτρέψουμε το ξεπούλημα Δημόσιας Περιουσίας του Ελληνικού λαού, δηλαδή την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Στην προπαγανδιστική καταιγίδα που ενέσκηψε από την Κυβέρνηση για καθησυχασμό της κοινής γνώμης ότι θα εξετάσουμε, θα δούμε, θα συσκεφτούμε και εντέλει θα αποφασίσουμε, η απάντησή μας είναι ότι ο λιγνίτης και τα νερά που σκέφτονται να ξεπουλήσουν είναι αυτά που επιδοτούν την τιμή της κιλοβατώρας στα νησιά , στις ευπαθείς ομάδες και κρατούν την τιμή της φθηνότερη στην Ευρώπη και την τρίτη φθηνότερη στον κόσμο, γι’ αυτό, λοιπόν, και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το διαπραγματευτούμε .
Συμφωνούμε ως προς την απελευθέρωση της Η/Ε διαφωνούμε, όμως, με την εκποίηση της περιουσίας της επιχείρησης του Ελληνικού λαού, της ΔΕΗ. Άλλωστε με βάση την οδηγία της Ε.Ε. και την Ελληνική Νομοθεσία δεν είναι απαραίτητο να απελευθερωθεί η αγορά Η/Ε με το να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ.
Τέλος ο ενδεχόμενος ακραίος λόγος δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο είναι οι ακραίες αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Κώστας Κατσαρός
Γενικός Γραμματέας ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Β.Μπουζούλας:«"Γιατί η ΔΕΗ δέχεται το συμψηφισμό των καταβολών με μελλοντικές παραδόσεις λιγνίτη"

Σοβαρές ενστάσεις αλλά και σαφείς αιχμές εξέφρασε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων Ε. Μπουζούλας για την απόφαση που ο ίδιος καταψήφισε σε σχέση με τα ορυχεία Αχλάδας στη Φλώρινα.
Τα ορυχεία έχουν οδηγηθεί σε κατάσταση αδυναμίας λόγω ταμειακού ελλείμματος με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει οι παραδόσεις λιγνίτη και να έχει σταματήσει συνακόλουθα και η λειτουργία της μονάδας της Μελίτης στη Φλώρινα.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. ετέθη ως θέμα στην ημερήσια διάταξη «η εξασφάλιση λειτουργίας του Ορυχείου Αχλάδας...». Ειδικότερα η εταιρεία κλήθηκε να αποφασίσει να παράσχει διευκολύνσεις αναλαμβάνοντας το ταμειακό έλλειμμα της προμηθεύτριας εταιρείας.
Η απόφαση ελήφθη τελικώς κατά πλειοψηφία καθώς καταψήφισε ο κ. Μπουζούλας, προχωρώντας σε σημαντικές καταγγελίες και τονίζοντας ειδικότερα ότι δε νομιμοποιείται να ψηφίσει μια απόφαση του Δ.Σ. με την οποία η εταιρεία αναλαμβάνει την κάλυψη του ταμειακού ανοίγματος του προμηθευτή της.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μπουζούλας η απόφαση προβλέπει προκαταβολή 4 εκατ. ευρώ χωρίς να δοθεί εγγύηση και καταβολή άλλων 7 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μπουζούλας αναφέρει μάλιστα ότι με βάση την παλαιότερη απόφαση του ΔΣ, ο προμηθευτής (Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας) όφειλε να δώσει ισόποση εγγυητική τραπέζης, που όπως υποστηρίζει το μέλος του Δ.Σ. δε δόθηκε ποτέ.
Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος των εργαζομένων (ΔΑΚΕ) τονίζει ότι η ΔΕΗ δεν κάνει χρήση του δικαιώματος υποκατάστασης, δηλαδή σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση να αναλάβει τη λειτουργία του ορυχείου και την ομαλή τροφοδοσία της μονάδας Μελίτη της ΔΕΗ.
«Γιατί η ΔΕΗ δέχεται το συμψηφισμό των καταβολών με μελλοντικές παραδόσεις λιγνίτη, όταν οι ίδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ δέχονται ότι μετά από 12 μήνες θα υπάρχει υστέρηση;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπουζούλας.
Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ., λύση θα έδινε η επανέναρξη των εργασιών εξόρυξης από τα ορυχεία Βεύης και Κλειδιού.
Τι υποστηρίζουν αυτοί που υπερψήφισαν
Υπέρ της απόφασης πάντως ψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων που εκλέγεται με την ΠΑΣΚΕ, ο οποίος και υποστηρίζει από την πλευρά του ότι η απόφαση ήταν επιβεβλημένη καθώς ο ΑΗΣ Μελίτης που τροφοδοτείται με λιγνίτη από τα εν λόγω ορυχεία είναι εκτός λειτουργίας. Τυπικά η μονάδα της Φλώρινας βρίσκεται σε συντήρηση που ήταν προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο του 2001, στην πραγματικότητα όμως η μονάδα είναι εκτός λόγω έλλειψης λιγνίτη. Καθώς η Μελίτη είναι ο πιο σύγχρονος και κερδοφόρος σταθμός της ΔΕΗ, τα διαφυγόντα κέρδη φτάνουν τα 40 εκατ. ευρώ, αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος αμφισβητεί τη δυνατότητα να αποκτήσει η ΔΕΗ τον έλεγχο του ορυχείου της Αχλάδας. Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στο Δ.Σ. η ανάθεση του ορυχείου της Βεύης θα καθυστερήσει τουλάχιστον 10-12 μήνες, ενώ το ορυχείο Κλειδί στην καλύτερη περίπτωση θα δώσει ποσότητες από το 2ο εξάμηνο του 2013.Πάντως και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ εξέφρασε επιφυλάξεις (που δεν τις έχει κοινοποιήσει μέχρι στιγμής) ωστόσο υπερψήφισε την απόφαση σημειώνοντας ότι η μη κάλυψη – διευκόλυνση του ταμειακού ανοίγματος της εταιρείας Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας θα σήμαινε ότι η μονάδα της Φλώρινας θα έμενε εκτός λειτουργίας αφού δεν θα υπήρχε λιγνίτης. Το ποσό των 7 εκατ. θα είναι προσαυξημένο από το ποσό που προκύπτει από το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού της ΔΕΗ ανά εξάμηνο και θα συμψηφίζεται με παραδόσεις λιγνίτη. Για το ποσό των 4 εκατ. που ήδη δόθηκε, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ τονίζει ότι ήδη τα 2 εκατ. έχουν αποδοθεί ενώ και για αυτό η ΔΕΗ κρατούσε ως εγγύηση διασφαλίσεις από τροφοδοσία παραδόσεις λιγνίτη του προμηθευτή για ενάμιση μήνα.
ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

"¨Ενα κόκαλο στο σκύλο δεν είναι φιλανθρωπία"

Γράφει ο Φώτης Μελέτης
(Αναπλ.Γραμματέας ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ)



Η κυριαρχία του διαδικτύου στην εποχή που ζούμε είναι καθολική.
Τα blogs, το Facebook ,το youtube, το twitter και γενικά τα λεγόμενα social media θα κυριαρχούν για τα επόμενα χρόνια αφενός γιατί η ενημέρωση περνά πλέον για τα καλά στα χέρια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μιας και υπάρχουν πλέον πολλές και έγκυρες πηγές αναπαραγωγής ειδήσεων και αφετέρου μέσω της ταχύτητας μετάδοσης της πληροφορίας, τα συνδικαλιστικά σωματεία θα μπορούν να αναδείξουν το μαχητικό και σύγχρονο τρόπο διεκδίκησης ή περιφρούρησης των νόμιμων δικαιωμάτων, χιλιάδων εργαζομένων.
Όσοι λοιπόν πριν από λίγο καιρό χλεύαζαν τα μέσα του διαδικτύου ότι δημιουργούν συνθήκες «καναπέ» και «τεμπελιάς», διαψεύστηκαν πανηγυρικά με τις τελευταίες κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων Πολιτών» που διαδηλώνουν καθημερινά στη Πλατεία Συντάγματος μιμούμενη επιτυχημένα τους αγανακτισμένους διαδηλωτές της Ισπανίας.
Το κίνημα που δημιουργείται από ανέργους, συνταξιούχους, απολυμένους, μισθωτοί, μικρομεσαίοι, φοιτητές, νεολαίους και απλούς πολίτες οι οποίοι δεν έχουν κομματική σημαία (ή κάποιοι την έκαψαν για πάντα) φουντώνει σε πολλές πόλεις της χώρας και είναι μία συνέχεια των Κινημάτων της Κερατέας και του «Δεν Πληρώνω, Δεν Πληρώνω για τα διόδια» που πρωταγωνίστησαν το προηγούμενο διάστημα και ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί και να υποχωρήσει στους χειρισμούς της .
Με ένα κλικ στον υπολογιστή και χωρίς οικονομικό κόστος μπορείς πλέον να κινητοποιήσεις και να ξεσηκώσεις χιλιάδες πολίτες και όλοι ενωμένοι με μία φωνή να αγωνιστούν ειρηνικά αλλά και με οργή όποτε χρειαστεί, εναντίον όσων καταδίκασαν την πατρίδα μας σε χρεωκοπία, υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών μας και παραβίασαν ιερούς όρκους.
Πάνω σε αυτό το μοντέλο πρέπει λοιπόν να κινηθεί και το Συνδικαλιστικό Κίνημα . Είτε με τα sms που στέλνει μαζικά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είτε με τα blogs και το facebook που εφαρμόζουν ήδη αρκετοί συνδικαλιστικοί σύλλογοι και έχουν αποφέρει αρκετά θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στον ενημερωτικό τομέα αλλά και σε επίπεδο αγωνιστικότητας.
Οφείλουμε να πείσουμε τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία για το δίκιο που έχουμε, για τον υπονομευτικό ρόλο που έχει αναλάβει η σημερινή φασιστική κυβέρνηση Παπανδρέου εναντίον της ΔΕΗ και του ξεπουλήματος που θέλει να επιβάλλει για να βολέψει τα κερδοσκοπικά και ιδιωτικά συμφέροντα.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσουμε ξανά την κοινωνία ώστε να πεισθούν και οι πιο προκατειλημμένοι ότι όταν λέμε «ρεύμα φθηνό ΔΕΗ για το λαό» το εννοούμε και το πιστεύουμε πραγματικά. 
Πρέπει να πειστούν τα οικονομικά θύματα του μνημονίου και της Τρόικας ότι είμαστε και εμείς θύματα της αντεργατικής πολιτικής του ΔΝΤ και νοιαζόμαστε με ειλικρίνεια για τον συνάνθρωπο μας και θα παλέψουμε ασταμάτητα με πάθος ώστε και ο πιο αδύναμος οικονομικά πολίτης να συνεχίσει να απολαμβάνει με ασφάλεια και φθηνά, το μεγαλύτερο κοινωνικό αγαθό που παράγει η πατρίδα μας.
Στις δύσκολες τούτες ώρες που ζούμε νομίζω λοιπόν πως πρέπει να διδαχτούμε από το ρητό του γνωστού συγγραφέα Τζάκ Λόντον που έλεγε.
«¨Ενα κόκαλο στο σκύλο δεν είναι φιλανθρωπία. Φιλανθρωπία είναι το κόκαλο που μοιράζεσαι με το σκύλο όταν πεινάς όσο κι αυτός».

Ο Κ. Κατσαρός στο δελτίο ειδήσεων του West Channel

ΔΑΚΕ/ΕΔΟΠ-ΔΕΗ:Οι φεουδάρχες ήταν αυτοί που είχαν το λαό δουλοπάροικο

Έκπληξη και αγανάκτηση προκάλεσαν οι δηλώσεις – θέσεις του προέδρου της Ν.Δ. στο Zάππειο ΙΙ, για την ΔΕΗ.
Θέσεις πρωτόγνωρες για ιδιωτικοποίηση παραγωγής, ορυχείων και εμπορίας, θέσεις που παρεκκλίνουν από τις ιδεολογικές αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και δεν συνάδουν με την πατριωτική στάση που έδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. στα ενεργειακά ζητήματα της χώρας. Θέσεις που ποτέ δεν συζητήθηκαν τόσο με τα θεσμοθετημένα όργανα όσο και με τους κοινωνικούς φορείς.  
Δυστυχώς, τα στελέχη που συμβούλευσαν τον πρόεδρο, είτε έχουν άγνοια των ενεργειακών θεμάτων και τις επιπτώσεις των προτάσεων τους στην Κοινωνία, είτε προσπαθούν να εξωραΐσουν την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας στα μάτια των Αγορών και στους σύγχρονους Αποικιοκράτες της Τρόικας, αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα και τα δεινά που θα υποστούν οι Έλληνες πολίτες, σ’αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε.
Αγνοούν ότι το ρεύμα δεν αποτελεί εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό και όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό οδηγούνται στην εξαθλίωση.
Αγνοούν ότι διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία ήταν δίπλα στην κοινωνία και στήριξε τα κοινωνικά αγαθά.
 Αγνοούν ότι οι μεγάλες Δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, ανδρώθηκε και μεγαλούργησε με κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας διαχρονικά.
Αγνοούν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν γύρισε ποτέ την πλάτη στα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας!!! Ενώ τώρα διαγκωνίζεται δυστυχώς με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θέλει να στραγγαλίσει τη χαμηλή και μεσαία τάξη. Γιατί;
Άραγε οι Νεοφιλελεύθεροι Νεοφεουδάρχες σύμβουλοι του προέδρου, δεν βλέπουν, δεν προβληματίζονται με την συμπεριφορά των Τραπεζιτών, που παρόλη την οικονομική στήριξη μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, περί τα 100 δις. ευρώ, δεν προχωρούν στην χορήγηση Δανείων, με αποτέλεσμα, την οικονομική ασφυξία στην αγορά, την ύφεση, τα λουκέτα και την ανεργία.
Μήπως άραγε θέλουν, να εκλιπαρεί η κάθε κυβέρνηση τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, να συγκρατούν τις τιμές προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας και όχι η ίδια;
Για την ΔΑΚΕ- ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, ο Δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, δηλαδή  το 51% στο κράτος, η ενσωματωμένη περιουσία του ασφαλιστικού μας φορέα στη ΔΕΗ που αγγίζει τα 12 δις ευρώ σήμερα, η προστασία του Εθνικού μας πλούτου όπως ο λιγνίτης, τα νερά και τα δίκτυα αποτελούν αδιαπραγμάτευτες θέσεις.
Με όποιον θελήσει να τις αμφισβητήσει θα συγκρουστούμε σκληρά για να μην περάσουν. Όσον αφορά για τους «Τσιφλικάδες» που ανέφερε ο πρόεδρος, δεν το θεωρούμε Υποτιμητικό απεναντίας Τιμητικό. Διότι «Τσιφλικάδες» στο παρελθόν, διατήρησαν άσβεστο την Ελπίδα και συνέβαλαν στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, υπήρξαν και εθνικοί ευεργέτες που σήμερα δεν υπάρχουν. Οι τσιφλικάδες έδιναν στο χωρικό σπίτι, ένα μικρό κομμάτι γης για λαχανόκηπο κ.α.
 
 Οι φεουδάρχες ήταν αυτοί που είχαν το λαό δουλοπάροικο, με αντάλλαγμα την προστασία από τυχόν επιθέσεις άλλων στρατών γαιοκτημόνων. Δηλαδή ο απλός λαός να δουλεύει για να πληρώνει φόρους και λογαριασμούς με βασική αρχή Μεροδούλι – μεροφάι.
 Άρα θεωρούμε τιμή μας να λειτουργούμε σαν Τσιφλικάδες και όχι σαν σύγχρονοι Φεουδάρχες, που έχουν επιλέξει οι Νεοφεουδαρχικές κυβερνήσεις τύπου Γ.Α. Παπανδρέου και συναγωνίζονται κάποιοι πολιτικοί.
Η συνδικαλιστική μας λειτουργία, μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή που έχετε γνωρίσει μέχρι σήμερα από άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Το καταλαβαίνουμε. Μπορεί, η αγάπη που δείχνουμε για την επιχείρηση και την Κοινωνία να είναι ακατανόητη, για τους θαμώνες των πλατειών Grote Markt (Grand Place) ή Trafalgar square. Άλλωστε εάν δεν έχεις ζήσει τη ΔΕΗ από μέσα, σαν εργαζόμενος δεν μπορείς να καταλάβεις πως τόλμησαν π.χ. στις μεγάλες φωτιές του 2007 να αντικαταστήσουν το κομμένο Δίκτυο της ΔΕΗ, αμέσως μετά την φωτιά, αψηφώντας τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης.
Δεν μπορούν να κατανοήσουν το αίτημά μας, ότι δεν θέλαμε υπερωρίες αλλά τα χρήματα αυτά να γίνονταν 5000 νέες προσλήψεις στη ΔΕΗ για ανέργους νέους.
Δεν διαισθάνονται την καθημερινή αδυναμία των συμπολιτών μας, που δεν μπορούν να πληρώσουν ακόμη και τους λογαριασμούς του Ηλεκτρικού τους ρεύμα για ποσά 100,00€. Χρόνια τώρα, όπως θα κάνουμε και στο προσεχές μέλλον, δίνουμε την συνδικαλιστική μας μάχη, όχι μόνο για τα συμφέροντα των μελών μας αλλά και για όλη την Ελληνική Κοινωνία. Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι το αίτημα όλων, ανεξαρτήτου πολιτικής ένταξης είναι:
 
ΔΕΗ ΔΗΜΟΣΙΑ – ΡΕΥΜΑ ΦΘΗΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

Για κάποιους οπαδούς της Αγοράς, αυτό αποτελεί ιδεολογικό ατόπημα.
Για όλους εμάς αποτελεί κοινωνικό αγαθό και απαίτηση. Άλλωστε είναι γνωστό ότι όποιος έχει στον έλεγχό του τις υποδομές μιας χώρας, ελέγχει και το ηθικό του λαού. Λαός εξαθλιωμένος είναι ένας λαός υποταγμένος στις Βουλές των κατακτητών. Αυτό επιδιώκουν σήμερα. Σ’αυτό αντιστεκόμαστε.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο, ο πρόεδρός μας κ.A.Σαμαράς, απαρνήθηκε στο ενεργειακό ζήτημα τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό και αποδέχτηκε τις Νεοφιλελεύθερες θέσεις που εκφράζει σήμερα η «Συμμαχία των Προθύμων» της κ.Μπακογιάννη ή τα υπό αναστολή κόμματα, Δράση και Ταύροι του κ. Μάνου.
 
Η ΔΑΚΕ-ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, καλεί όλους τους συναδέλφους να συστρατευτούν στο δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Έναν αγώνα για την διαφύλαξη της πιο κερδοφόρας επιχείρησης της χώρας. Για να παραμείνει Δημόσια, Ισχυρή, Ανταγωνιστική, μοχλός ανάπτυξης της Οικονομίας, προσφέροντας φθηνό ρεύμα στους Έλληνες πολίτες.
Όποιοι πολιτικοί τις ασπάζονται αυτές τις θέσεις, θα είμαστε δίπλα τους. Όσοι έχουν άλλη πολιτική στάση, θα είμαστε πολιτικά αλλά και εκλογικά, δυνατά απέναντί τους….    
 

Στελέχη της ΔΑΚΕ Φλώρινας στον Γ.Γ. της ΓΣΕΕ

Τον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Νικόλαο Κιουτσούκη επισκέφτηκαν το πρωί της Πέμπτης 26-5-2011 στην Αθήνα, στελέχη της ΔΑΚΕ Εργατικού Κέντρου Φλώρινας.
Κατά τη συνάντησή τους, είχαν την ευκαιρία να τον ενημερώσουν για τα όλα προβλήματα του νομού.


http://neaflorina.blogspot.com/

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ο ΕΚ ΚΟΖΑΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Άρθρο του Μιχάλη Ραμπίδη
τ. μέλους  Κ.Ε./Ν.Δ.                                                                                         

Ποια σχέση μπορεί να έχει ο Γιώργος  και οι πολιτική του παρουσία, συγκρινόμενη μ’ αυτή του θείου του Μιχάλη; Οι πρακτικές τους και τα γεγονότα που θα περιγράψω σε δυο  άρθρα, ένα για τον καθένα, θεωρώ ότι βρίσκονται  διαμετρικά σε αντίθετη κατεύθυνση. Στο σημερινό ο επίκαιρος υπ. οικονομικών.
   Πολιτική πορεία: Βουλευτής το 2007, Ευρωβουλευτής και νυν υπουργός οικονομικών.
O απόλυτος τεχνοκράτης υπουργός οικονομικών γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά σε Αγγλία & Αμερική και αμέσως μετά εργάσθηκε για 10 χρόνια στον ΟΟΣΑ στη Γαλλία. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1998. Διορισμένος από την κυβέρνηση Σημίτη ως σύμβουλος, συντονιστής και εκπρόσωπος σε διάφορες επιτροπές.
Έως το 2004 που για πρώτη φορά ήταν υποψήφιος  βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Κοζάνη, η γνώση του για την περιοχή ήταν κυρίως μέσα από περιγραφές και φωτογραφίες. Οι Κοζανίτες τον τίμησαν εκλέγοντάς τον πρώτο βουλευτή τον Σεπτέμβρη 2007.  Αλεξιπτωτιστής ων, επιβάτης διερχόμενου από την περιοχή αεροπλάνου, πραγματοποίησε επιτυχημένη <<πτώση>>, αφού τον <<περισυνέλεξαν>> καλοκάγαθοι και ανυποψίαστοι επαρχιώτες.
Ανέβηκε στον υψηλότερο πολιτικό όροφο, παρακάμπτοντας  σκαλοπάτια, γι’ αυτό η υψοφοβία του φέρνει μια συνεχή ζάλη. Τέσσερις φορές μέχρι σήμερα έκανε <<τούμπες>> σε δηλώσεις του ότι δεν αντέχει άλλα μέτρα ο μισθωτός. Σήμερα εξαγγέλλει νέα επώδυνα μέτρα λεηλατώντας τον απελπισμένο Ελληνικό λαό, στην προσπάθειά του, μονίμως  με νέους φόρους να ισοσταθμίσει την αποτυχημένη πολιτική του.  
Οι καλύτεροι φίλοι του, <<τα παπαγαλάκια>> του αποδίδουν: Αυταρέσκεια, ναρκισσισμός, υποκρισία.
Του τα έψαλαν οι συνάδελφοί του στο υπουργικό συμβούλιο (φραστικές διατυπώσεις, χωρίς ουσία):
- Ε. Βενιζέλος: ‘’H συμπεριφορά σου είναι αλαζονική και μας οδηγείς σε δημοσιονομική κατοχή’’.
-Σκανδαλίδης: ’’Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που προτείνεις εγγίζει τα όρια της λαϊκής νομιμότητας.
-Ρέππας: ‘’Δεν μπορούμε να έχουμε άγχος μόνο για το τι θα πούμε προς τα έξω, αλλά και για το τι λέμε προς τα μέσα. Γιατί έξω υπάρχει η κοινωνία στην οποία αναφερόμαστε’’.
Διαμαντοπούλου: ‘’Να ορισθεί νέος υφυπουργός οικονομικών που θα υλοποιήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα’’……..
Ο μπαμπούλας των Ελλήνων με το επαναλαμβανόμενο φραστικό μαστίγιο: ‘’Αν δεν …. θα έχουμε στάση πληρωμών, δεν θα πληρωθούν μισθοί, συντάξεις  …. κατεβάζουμε τα ρολά’’.
Έχει την αμέριστη στήριξη του πρωθυπουργού ΓΑΠ  της στενής του παρέας και φυσικά των  τροικανών. Επιπρόσθετα ο  ΓΑΠ  αποφάσισε, παρά τις βαρύγδουπες διατυπώσεις για ηλεκτρονική ενημέρωση και διαβούλευση με τους πολίτες, να τερματίσει τις απ’ ευθείας μεταδόσεις των εισηγήσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί η ανακοίνωση των επώδυνων μέτρων έπληττε  την εικόνα Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου.
Δεν θυμάμαι καμιά ιδιαίτερη υπηρεσία του για την Κοζάνη. Αντίθετα, με χαρακτηριστικά άφιλου, αχάριστου και επιλήσμονα, υποχρηματοδότησε παράνομα το ασφαλιστικό της ΔΕΗ (ίσως και από κακία ..) βλάπτοντας πολλούς εργαζόμενους & συνταξιούχους, ιδιαίτερα στην Κοζάνη,  στερώντας σοβαρά έσοδα από την περιοχή. Αδίκησε τους ψηφοφόρους του  δικαιώνοντας αυτούς που του γύρισαν τη πλάτη.
 Πολύ σύντομα θα επιστρέψει  κοντά σ’ αυτούς που έμαθε να υπηρετεί. Αντίθετα με τον σπουδαίο θείο του Μιχάλη, του αξίζει περιφρόνηση και ιστορική λησμονιά.
ΥΓ: Στο επόμενο  ο Μιχάλης  Παπακωνσταντίνου

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ:Έχουμε στην κυριολεξία οικονομική κατοχή.

Παρακολουθούμε άναυδοι την μετεξέλιξη και την μετάλλαξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από τον σοσιαλισμό και τον τρίτο δρόμο σε σύστημα που εξυπηρετεί, εις βάρος ενός ολόκληρου λαού, τραπεζικούς οργανισμούς και οικονομικούς συνασπισμούς του εξωτερικού.
 
 Το παιχνίδι εντυπώσεων της δήθεν «αντιπαράθεσης» κυβέρνησης και εκπροσώπων της τρόικας, που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου, καλά κρατεί, χωρίς όμως να αλλάζει η ουσία των όσων ειπώθηκαν στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου δηλαδή ότι, στο πλαίσιο της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, συμφωνήθηκε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015.
 
 Η τρόικα το ζήτησε, και η κυβέρνηση υπάκουα το αποδέχτηκε και αυτά που λένε και δήθεν κάνουνε τώρα είναι ψεύτικα δάκρυα. Για την ουσία των εντολών-κατευθύνσεων αποδείχθηκε ότι έχουν συμφωνήσει.
 
 Το μόνο που απασχολεί τους κυβερνώντες είναι, ότι δημοσίως έπεσαν οι μάσκες και µε τον τρόπο που το χειρίστηκαν επικοινωνιακά οι εκπρόσωποι της τρόικας κατέδειξαν με σαφήνεια ποιος είναι το αφεντικό που «αποφασίζει και διατάσσει».
Τώρα πείστηκε και ο πιο δύσπιστος και ο πιο ρομαντικά αισιόδοξος για το ποιος κυβερνά τον τόπο.
 
 Το αρχικό μνημόνιο παρά τις δυσβάσταχτες θυσίες του Ελληνικού Λαού δεν βγαίνει και κάθε επικαιροποιημένο είναι για τους εργαζομένους προς χειρότερη κατεύθυνση.
Κόψιμο δώρων, μείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση επιδομάτων, αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση κατά 30% του βιοτικού επιπέδου.
 
Εκεί που το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα έκανε λόγο για επιτήρηση μια διετία και μετά θα βλέπαμε «φως στο τούνελ», τώρα μιλάνε για δεκαετίες και με την προϋπόθεση να μειωθεί το δημόσιο χρέος.
 
 Το επόμενο χτύπημα, που δεν ξέρουμε αν θα είναι και το τελευταίο, να πουληθεί γρήγορα η Δημόσια περιουσία όσο-όσο. Να γιατί έβαλαν την επιχείρηση στο Μνημόνιο. Όλα παραδομένα στο μεγάλο κεφάλαιο. Έπεσαν οι μάσκες και δεν τους νοιάζει.
 
Πάνω από τη μισή Ελλάδα θα πρέπει να ξεπουλήσουμε μέχρι το 2015 για ν’ αρχίσει να μειώνεται το τεράστιο δημόσιο χρέος. 

Έχουμε στην κυριολεξία οικονομική κατοχή.
 
 Έλεος πια, πρέπει να θυμίσουμε στην κατοχική αυτή κυβέρνηση ότι :
Άλλο αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλο ξεπούλημα των ασημικών" και ότι “Αξιοποίηση δεν σημαίνει «εκποίηση» σημαίνει δίνω αξία σε κάποιο περιουσιακό στοιχείο που ως τώρα παραμένει ανενεργό ή απαξιώνετε".
 
 Ως κυβέρνηση πρέπει να έχουν το θάρρος και το κουράγιο να εφαρμόσουν ένα νέο μίγμα πολιτικής που θα μας βγάλει από την κρίση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τις ελάχιστες απώλειες.

Ν. Κιουτσούκης: «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ

Η ΔΕΗ είναι εθνικό κεφάλαιο, ο δημόσιος χαρακτήρας της είναι κοινωνική υπόθεση
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των διεθνών τοκογλύφων «βγάζει στο σφυρί» τους δημόσιους οργανισμούς κοινής ωφέλειας. Αφού ολοκλήρωσε τη φάση της συστηματικής και μεθοδευμένης απαξίωσης των κρατικών επιχειρήσεων, «αποφασίζει και διατάσσει» την εκποίησή τους σε μια περίοδο, που η χρηματιστηριακή τους αξία υπολείπεται σημαντικά έναντι της πραγματικής.
Η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη και πλέον κερδοφόρα κρατική επιχείρηση με τεράστια κοινωνική προσφορά και ανεξάντλητες παραγωγικές δυνατότητες, μπαίνει σε περίοπτη θέση στη «λίστα των υπό παραχώρηση φιλέτων», με το όποιο χρηματικό όφελος από την παραχώρηση του 17% των μετοχών της να μην ξεπερνά το ύψος της κερδοφορίας της για τον επόμενο 1 με 1.5 χρόνο.
Το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό βαπτίζεται «εν μια νυκτί» εμπόρευμα. Ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση θα αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό τον κοινωνικό χαρακτήρα της επιχείρησης, οδηγώντας σε μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων, την ώρα που περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Αυτό άλλωστε έχουν δείξει και οι αντίστοιχες ιδιωτικοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη. Αλήθεια αναρωτήθηκε κανείς ποιος ιδιώτης θα διατηρήσει ίδια την τιμή της κιλοβατώρας σε όλη την ελληνική επικράτεια, από την πόλη όπου παράγεται το ρεύμα μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό;
Το σχέδιο διαμελισμού και πώλησης της ΔΕΗ εξηγεί και όλη τη συντονισμένη επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοί της, προκειμένου να αποδυναμωθεί η συνδικαλιστική παρέμβαση. Δήθεν ανεξάρτητοι ελεγκτές, οι συνήθεις ύποπτοι «τηλεοπτικοί εισαγγελείς», καθώς και κυβερνητικά στελέχη, που μέχρι χθες τους χτυπούσαν στον ώμο, προσπάθησαν να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον τους. Ο ελληνικός λαός όμως γνωρίζει πως το δημόσιο συμφέρον δεν κινδυνεύει από τους όποιους «τσιφλικάδες» αλλά από τους «κυβερνητικούς κτηματομεσίτες» που ξεπουλούν τα «ασημικά» της χώρας για ένα «κομμάτι ψωμί».
Η καθολική παραχώρηση του ΟΤΕ θα αφήσει τη χώρα χωρίς τηλεπικοινωνιακή δυναμική στην εποχή του διαδικτύου και της πληροφορίας. Η απαξίωση και εκποίηση του ΟΣΕ υπονομεύει τις επίγειες μεταφορές και τη δυνατότητα διασύνδεσης των ακριτικών περιοχών με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στερεί από το έλληνα μικροκαταθέτη τη μοναδική τράπεζα με κοινωνικό προφίλ και λαϊκό χαρακτήρα. Το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ ισοδυναμεί με την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του υπεδάφους μας σε «ξένους επενδυτές». Η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδος συρρικνώνεται με την πώληση των ΕΑΣ, όταν μάλιστα συνεχίζουμε να διαθέτουμε τεράστια ποσά σε εξοπλιστικά προγράμματα. Η πρόσβαση σε φθηνό στεγαστικό επιτόκιο καταργείται με την εκποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι αστικές συγκοινωνίες -βασικό μέσο μετακίνησης των εργαζομένων- θα απολέσουν την κοινωνική τους διάσταση με την αύξηση των εισιτηρίων. Τα κέρδη από τα καζίνο, τον ιππόδρομο και τα κρατικά λαχεία θα πηγαίνουν πλέον σε ιδιώτες, όπως και η διαχείριση των αεροδρομίων, των λιμανιών και του φυσικού αερίου.
Το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα χωρίς περιουσία, σε κράτος φάντασμα. Χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση και χωρίς καμία πειστική εξήγηση υποθηκεύεται κάθε παραγωγική δυνατότητα. Επιχειρήσεις που μπορούν να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς ανάπτυξης δημιουργώντας θέσεις εργασίας κυριολεκτικά χαρίζονται στα ιδιωτικά συμφέροντα, από μια κυβέρνηση που οι μόνες ευκαιρίες που δημιουργεί είναι οι τιμές ευκαιρίας για τα εθνικά μας κεφάλαια.
Η αντίδραση πρέπει να είναι δυναμική και συνολική. Το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι η αφετηρία της αντεπίθεσης των εργαζομένων ενάντια στις πολιτικές, που εκποιούν τον εθνικό μας πλούτο και τοποθετούν το δημόσιο συμφέρον κάτω από τις απαιτήσεις των διεθνών τοκογλύφων. Η παρουσία μας πρέπει να είναι μαζική και καθολική ανεξάρτητα από τον εργασιακό χώρο που ανήκουμε. Πρέπει να βρεθούμε απέναντι σε κάθε μέτρο που εξαντλεί την κοινωνία, σε κάθε απόφαση που οδηγεί τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

"ΟΧΙ στην ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ"

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ! με ΕΝΟΤΗΤΑ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ μπορούμε να δώσουμε καθολική απάντηση στα σχέδια διάλυσης της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενώνουμε την φωνή μας και βροντοφωνάζουμε, στέλνοντας το δικό μας μήνυμα στην κυβέρνηση κατοχής και αυθαιρεσίας, φωνάζοντας ένα ιστορικό  ΟΧΙ !!!
·         ΟΧΙ στον ΑΦΑΝΙΣΜΟ της ΔΕΗ
·         ΟΧΙ στην ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ δημιουργώντας ένα κράτος φάντασμα.
·         ΟΧΙ στην ανατροπή και αλλοίωση του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ.
·         ΟΧΙ στις πολιτικές ξεπουλήματος της ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.
·         ΟΧΙ στην ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ με μόνο στόχο την προικοδότηση των ιδιωτικών συμφερόντων.
·         ΟΧΙ σε μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ και ΑΔΙΕΞΟΔΗ σε βάρος των συνταξιούχων, των εργαζομένων και ανέργων αυτής της χώρας.
·         ΟΧΙ στην ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
·         ΟΧΙ στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΠΡΟΣ  ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
·         ΟΧΙ στην ΥΦΑΡΠΑΓΗ των κοινωνικών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
·         ΟΧΙ στο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ για την ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.


Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ

Καλούμε τα μελή μας και όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να στρατευτούν μαζί μας  στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που προκήρυξε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ .Να δώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την μάχη για την σωτηρία της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ και καλούμε να συμμετέχουν συνταξιούχοι , εργαζόμενοι ,άνεργοι και συνολικά όλος ο ελληνικός λαός, ώστε να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν επιτρέπουμε σε κανένα την κατάσχεση , την εκποίηση και το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου .


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ

Μαζί με την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ,εργαζόμενοι - κοινωνία δίνουμε την μάχη για την ανάπτυξη ,την διαφάνεια και την εν γένει λειτουργία της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ προς όφελος των πολιτών αυτής της χώρας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΡΑΣ 
(ΓΕΝ .ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΤΕ-ΔΕΗ)

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Μία θλιβερή επέτειος

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.

Το Βυζάντιο σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε' για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.

Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ' ημών η των αζύμων λατρεία».

Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.

Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».

Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού. Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.

Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, 70 περίπου πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.

Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.ΚΑΤΣΑΡΟ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η κοινωνία και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν αντέχουν άλλο

Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου η κυβέρνηση απέδειξε ότι η πολιτική που αποφάσισε :
·        Είναι μια πολιτική αδιέξοδη
·        Είναι μια πολιτική χρεοκοπημένη
   Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη τόσο για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό όσο και για τους Υπουργούς του.
   Έπεσαν έξω σε όλα, για τον πληθωρισμό, την ανεργία, το ύψος της ύφεσης. Ότι προέβλεψαν, ότι εκτίμησαν βγήκε εκτός στόχων.
    Αφού μέχρι σήμερα η συνταγή τους απέτυχε τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι όλα αυτά που εισηγούνται σήμερα για τις αποκρατικοποιήσεις θα πετύχουν;
Τίποτα Απολύτως
 Η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ δεν θα επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αλλοίωση του κοινωνικού χαρακτήρα  και στην εικόνα της Επιχείρησης.
   Θα υπάρξει δυσανάλογη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος με μόνο στόχο την πριμοδότηση των ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή.
   Για μια ακόμα φορά καλούνται να πληρώσουν την οικονομικά αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα Ελληνικά νοικοκυριά.
  Σ΄ αυτή την πολιτική ενώνουμε την φωνή μας μ΄ όλο τον Ελληνικό λαό και λέμε:
 ΟΧΙ  στις αποκρατικοποιήσεις κοινωφελών επιχειρήσεων, είναι τεράστιο έγκλημα και οδηγούν την χώρα στη οικονομική υποδούλωση.
Η κοινωνία και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν αντέχουν άλλο.
 ΟΧΙ στις πολιτικές «ξεπουλήματος» της περισσότερο κερδοφόρας και αναπτυξιακής Επιχείρησης του Ελληνικού λαού. Πολιτικές αυτού του τύπου  μας βρίσκουν κάθετα ενάντιους και θα προκαλέσουν σωρεία αντιδράσεων όχι μόνο από εμάς, αλλά από το σύνολο του Ελληνικού λαού.
Το μεγαλύτερο καλό που μπορεί να προσφέρει αυτή η κυβέρνηση στον τόπο, στον έλληνα πολίτη, στον έλληνα καταναλωτή είναι να μας απαλλάξει εδώ και τώρα από την παρουσία της και την αδιέξοδη πολιτική της.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΠΑΚΗΣ:Διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και προστασία βασικών εργασιακών δικαιωμάτων

Διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και προστασία βασικών εργασιακών δικαιωμάτων στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, ζήτησε ο Κ. Πουπάκης σε σχετική ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ελλάδα μετά την υπαγωγή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης και την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων, ασκείται ιδιαίτερη πίεση για άμεσες και βεβιασμένες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη αφενός τη δυσμενή
 χρηματοπιστωτική συγκυρία και το συνεπαγόμενο κίνδυνο για περιορισμένα οφέλη της χώρας, και αφετέρου την έντονη ανησυχία για νέα έκρηξη της ανεργίας, με τραγικές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και αρωγής, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης κατέθεσε σχετική γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής δήλωσε σχετικά: «Η αναβάθμιση της λειτουργίας των κρατικών επιχειρήσεων και η αναζήτηση στρατηγικών συμμαχιών, στο βαθμό που δε θίγεται το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζεται ο έλεγχος του κράτους όπου απαιτείται, είναι βασικές και απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου αυτές να ανταποκριθούν με επάρκεια στις ανάγκες του διεθνούς ανταγωνισμού. Οι όποιες αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις, όμως, πρέπει να πραγματοποιούνται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Εισπρακτικές λογικές που επιβάλλουν μέσα σε κλίμα γενικότερου πανικού, την πώληση όσο-όσο, ακόμα και των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων, σε μια περίοδο μάλιστα που η αξία των μετοχών τους υπολείπεται σημαντικά της πραγματικής τους αξίας, στρέφονται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα και σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό το κορυφαίο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως οι επιχειρήσεις αυτές είναι περιουσία του ελληνικού λαού, εθνικά κεφάλαια, βασικοί άξονες κοινωνικής και τιμολογιακής πολιτικής. Η όποια αξιοποίησή τους πρέπει να διασφαλίζει τα μέγιστα δυνατά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Υπάρχουν προτάσεις που συνδυάζουν την επανεκκίνηση της οικονομίας με την ανακούφιση της κοινωνίας. Όσο η κυβέρνηση αρνείται να τις υιοθετήσει τόσο καταδικάζεται σε πολιτική και κοινοβουλευτική απομόνωση, όποιο προσωπείο συναίνεσης και αν χρησιμοποιεί.» 

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 51% ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΕΗ

Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ βλέποντας το αντεργατικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου βοηθούμενη και από τα τηλεοπτικά κανάλια της διαπλοκής θέλει να θυμίσει και στα δύο κόμματα εξουσίας ότι άλλα είχαν δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα εφαρμόσουν στο θέμα της ΔΕΗ και τελικά άλλα αποφάσισαν να πράξουν.
Οι ιδεολογικές μας αρχές που εκφράζονται μέσα από τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και τον έλεγχο του κράτους για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του πολίτη δεν μας αφήνουν να παρεκκλίνουμε από την επίσημα εκφρασμένη θέση του κόμματος της ΝΔ που στη διάρκεια των χρόνων αλλά και των Προέδρων που πέρασαν είναι μια και μόνη:

- Διατήρηση του 51% της κρατικής συμμετοχής στη ΔΕΗ για Εθνικούς και Κοινωνικούς λόγους.

Αιφνιδιαστήκαμε αρνητικά από την τοποθέτηση του Προέδρου της ΝΔ στο Ζάππειο και αναρωτιόμαστε κατά πόσο τα στελέχη που τον συμβουλεύουν είναι έγκυρα και μελετημένα στα θέματα ενεργειακού σχεδιασμού και παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Σε ότι αφορά τους «τσιφλικάδες» αποδείχθηκε πως είναι οι κυβερνώντες και όχι τα στελέχη του συνδικάτου. Είναι αυτοί που κυβερνώντας θεωρούν τσιφλίκι τους την περιουσία του Ελληνικού λαού και την ξεπουλούν καλυπτόμενοι πίσω από οικονομικές ανάγκες και αναπτυξιακά προσχήματα.

Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αγωνιά και επιθυμεί η πιο κερδοφόρα Επιχείρηση της χώρας να παραμείνει ισχυρή, ανταγωνιστική και κυρίως να παραμείνει δυναμική και κυρίαρχη η παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να συνεχίσει να χαρίζει στον Έλληνα καταναλωτή τις υπηρεσίες της για να έχει φθηνό ρεύμα και να είναι ο μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας όπως η παράταξη επιδιώκει για να βγει η χώρα από το τέλμα.

Η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα ταυτιζόμενη πλήρως με την ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, έχει εκφραστεί για την μορφή των επιχειρήσεων στρατηγικού τομέα και εξειδικευμένα για την ΔΕΗ και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της.
Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συνάδελφοι πορεύεται πάντα με ανεξαρτησία σκέψης και χωρίς κηδεμόνες και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει με όραμα και εντιμότητα την αγωνιστική της δράση και καλεί τους πολιτικούς ηγέτες της πατρίδας να μην ενδώσουν στις σειρήνες της ιδιωτικοποίησης και των στρατηγικών επενδυτών διότι αν συμβεί αυτό μόνο δεινά πρόκειται να αποφέρει στη Ελληνική κοινωνία και στον απλό εργαζόμενο στη ΔΕΗ.

Το Έγκλημα των επιβαλλόμενων αποκρατικοποιήσεων-ιδιωτικοποιήσεων

Γράφει ο Θωμάς  Παππάς 
 για την ΔΑΚΕ ΣΔΜ/ΔΕΗ




 Κυκεώνα ασυνέπειας και σύγχυσης δημιουργούν οι δηλώσεις διαφόρων παραγόντων στον τύπο σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων – αποκρατικοποιήσεων παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, οι υπολογισμοί και οι ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις για να καταρτιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015.

Χαρακτηριστική των προθέσεων είναι η πρόσφατη δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου «η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές».

Ακόμη και οι σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο, το παιχνίδι εντυπώσεων-δηλώσεων της δήθεν «αντιπαράθεσης» των κυβερνητικών παραγόντων, καλά κρατεί, χωρίς όμως να αλλάζει η ουσία δηλαδή ότι, στο πλαίσιο της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015.


Πάνω από τη μισή Ελλάδα θα πρέπει να ξεπουληθεί μέχρι το 2015 για ν’ αρχίσει να μειώνεται το τεράστιο δημόσιο χρέος.

Παρακολουθούμε άναυδοι την μετεξέλιξη και την μετάλλαξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από τον σοσιαλισμό και τον τρίτο δρόμο σε άκρατο απελευθερωμένο σύστημα που εξυπηρετεί, εις βάρος ενός ολόκληρου λαού, τραπεζικούς οργανισμούς και οικονομικούς συνασπισμούς του εξωτερικού.

Οι επιλογές της υπόδουλης Κυβέρνησης είναι συνειδητές και οι αβάσιμα αισιόδοξες προσδοκίες που καλλιεργούν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός του των οικονομικών είναι επικίνδυνες και άνευ αντικειμένου.
Πρέπει επιτέλους να σταματήσει το παιγνίδι της μετακύλισης των ευθυνών συνεχώς σε υψηλότερο επίπεδο και τις αγορές.
Το ΔΝΤ και η Τρόικα απαιτούν και προσπαθούν να επιβάλλουν, δεν αποφασίζουν και σε τελική ανάλυση ας μην ξεχνάμε ποιοι τους φέρανε, ποιοι αυτοβούλως και χωρίς να ρωτήσουνε, μας εντάξανε στον μηχανισμό, διότι η «Τροία» δεν θα έπεφτε αν δεν υπήρχε ο Δούρειος Ίππος και οι «Θερμοπύλες» αν δεν υπήρχε ο Εφιάλτης.

Αυτοί που λειτουργήσανε και λειτουργούν «ως Εφιάλτες» έχουν την ευθύνη πολιτικής χάραξης του σήμερα και μέσα από αδιέξοδα μας οδηγούν σε ένα δυσοίωνο και δυσβάσταχτο οικονομικό μέλλον
με απώλεια της Εθνικής Κυριαρχίας.

Βίαια μας προσάγουνε, σε προαποφασισμένες και επιβαλλόμενες «άκρατου οικονομικού απελευθερωτισμού» αποκρατικοποιήσεις, όπου κυρίως οι κρατικές κατά κύριο λόγο μονοπωλιακές κοινωφελείς επιχειρήσεις, εξαγοράζονται από οικονομικά κέντρα του εξωτερικού οδηγώντας στην ολοκληρωτική «άλωση» του κράτους και την οικονομική υποδούλωση.

Έλεος πια, πρέπει να θυμίσουμε στην ανάλγητη αυτή κυβέρνηση ότι
“Αξιοποίηση δεν σημαίνει «εκποίηση» σημαίνει δίνω αξία σε κάποιο περιουσιακό στοιχείο που ως τώρα παραμένει ανενεργό ή απαξιώνετε".

Οι αποκρατικοποιήσεις κοινωφελών επιχειρήσεων είναι τεράστιο έγκλημα, αφού οδηγούν τη χώρα στην οικονομική υποδούλωση της.

Η Κυβέρνηση με σχέδιο και ξέροντας ακριβώς τι κάνει, προπαγανδιστικά προσπαθεί να μας πείσει ότι, το άνοιγμα της αγοράς θα έχει θετικά αποτελέσματα στη διαμόρφωση των τιμών καταναλωτή, ενώ βλέπουμε ότι συμβαίνει το αντίθετο.

Με το πατερναλιστικό άλλοθι αυτό και σύμμαχο την Τρόικα, επιχειρεί να υποχρεώσει επιχειρήσεις του Ελληνικού λαού, στην εκποίηση τους με μόνο αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση «ολιγοπωλιακών δομών» που θα διαφεντεύουν την αγορά.

Όμως, εάν οι κοινωφελείς επιχειρήσεις αυτές ιδιωτικοποιηθούν, μειώνοντας το προσωπικό τους και αυξάνοντας την παραγωγικότητα τους, αυτό που θα απομείνει στη χώρα μας θα είναι η ανεργία και ο περιορισμός των εσόδων του κράτους, διότι η αυξήσεις που ευαγγελίζονται, και η μείωση των δαπανών, μεταφέρονται μέσω των δημιουργουμένων πολυεθνικών ολιγοπωλίων στο εξωτερικό δημιουργώντας τεράστια ζημιά.
Το άμεσο αποτέλεσμα είναι ότι εκτός από τα οικονομικά μεγέθη τα οποία καταρρέουν, καταρρέουν, δυστυχώς, και οι κοινωνικές δομές.
Πολιτικές τέτοιου τύπου, οδηγήσανε τη Χιλή, μετά την «εισβολή» του ΔΝΤ και την άλωση της από τις πολυεθνικές, να υποφέρει από έλλειψη ακόμη και πόσιμου νερού.

Πρόκειται για συνειδητή πολιτική που οδηγεί στον Θάνατο
του Κοινωνικού Κράτους.

Ειδικότερα για την σχεδιαζόμενη περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε

• Ενώ λίγους μήνες πριν, στο τελευταίο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η κυβέρνηση επιβεβαίωνε, δια στόματος της Υπουργού ΠΕΚΑ, την προγραμματική της δέσμευση για διατήρηση της περιουσίας και του ποσοστού συμμετοχής του κράτους στη ΔΕΗ Α.Ε. και ο σημερινός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης το θεωρούσε βασικό προαπαιτούμενο.
• Σήμερα παρά τη σωρεία αντιφατικών δηλώσεων, φαίνεται ότι η κυβέρνηση καταλήγει στην πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου, όχι όμως άμεσα, αλλά το 2013 ,για να διατηρηθεί ως άλλοθι των προγραμματικών της δεσμεύσεων το 33% της ΔΕΗ που επιτρέπει τον έλεγχο από το δημόσιο.

Παρά την κατάφορη ανακολουθία, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο καθότι φαίνεται καθαρά ότι δεν υπάρχει σχέδιο και μελέτη που να αποτιμά τα προσδοκώμενα οφέλη μιας τέτοιας επιχειρηματικής κίνησης, απλώς το κυβερνητικό επιτελείο χωρίς επιχειρήματα, για αδιευκρίνιστους λόγους βγάζει στο σφυρί τα πάντα.

Διότι με όποιο τρόπο και αν εξεταστεί το ζήτημα, τα συμπεράσματα είναι τα εξής:

• Σε τίποτα δεν ωφελεί την Χώρα η εκποίηση της ΔΕΗ, αντίθετα σήμερα το κράτος εισπράττει μεγάλα μερίσματα από τη συμμετοχή του καθώς και άμεσα φορολογικά έσοδα (που σε μικρό χρονικό ορίζοντα υπερκαλύπτουν τα εκτιμούμενα οικονομικά οφέλη μιας πώλησης).
• Δεν υπάρχει όφελος των καταναλωτών, από μια τέτοια αποκρατικοποίηση καθότι η ΔΕΗ παραμένει κερδοφόρα, με το ποσοστό καθαρού κέρδους (προ φόρων) να διαμορφώνεται στο 16,46% σαφώς υψηλότερα από άλλων Ευρωπαϊκών εταιρειών, ενώ πουλάει στις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης.
• Η μείωση του προσωπικού θα συμβάλλει στα ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας.
• Δεν συμβάλει στην παραγωγικότητα και επιβραδύνει τους ήδη χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.
• Η περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων δεν έχει νόημα για τους πολίτες, εάν δεν επιφέρει μείωση των τιμολογίων, δεν δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης και θέσεις εργασίας.
• Τα όποια «κέρδη» δημιουργηθούν μεταφέρονται μέσω των δημιουργουμένων πολυεθνικών ολιγοπωλίων στο εξωτερικό δημιουργώντας μείωση των πραγματικών εσόδων του Κράτους.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι:

Η ΔΕΗ σήμερα είναι η ευκαιρία της χώρας για ανάπτυξη, προσφέροντας τεχνογνωσία, θέσεις εργασίας και οικονομική βιωσιμότητα για το αύριο με κοινωνικό πρόσωπο, αρωγός του Έλληνα εργαζόμενου και της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Τα ακραία μέτρα που λαμβάνονται δεν κάνουν τίποτα για την ανάπτυξη της οικονομίας μας και χωρίς ανάπτυξη η χώρα μας δεν έχει μέλλον και το Μνημόνιο θα γίνει καθεστώς.

Όλα όμως, και κυρίως η ανάπτυξη είναι θέμα πολιτικής και η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση απέτυχε σε όλους τους τομείς.

Έπεσαν έξω στον πληθωρισμό, έπεσαν έξω στην ανεργία, έπεσαν έξω στο ύψος της ύφεσης. Ότι προέβλεψαν, ότι εκτίμησαν βγήκε εκτός στόχων, αφού η μέχρι σήμερα συνταγή τους απέτυχε, τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι όλα αυτά που εισηγούνται για το μέλλον θα είναι αποτελεσματικά; Τίποτα απολύτως.

Η Κοινωνία και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν αντέχουν άλλο.

Ενδεχόμενα σενάρια και προοπτικές «Ξεπουλήματος» της περισσότερο κερδοφόρας και αναπτυξιακής επιχείρησης του Ελληνικού Λαού μας βρίσκουν κάθετα ενάντιους και θα προκαλέσουν σωρεία αντιδράσεων όχι μόνο από εμάς αλλά από το σύνολο του Ελληνικού λαού που στους οικονομικά δύσκολους αυτούς καιρούς θα επιβαρυνθεί δυσανάλογα με υπέρογκα κερδοσκοπικά αυξημένα τιμολόγια ρεύματος.



Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΠΑΝ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ από όλη την Επικράτεια έφθασαν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την πώληση ποσοστού της ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι είχαν φράξει την είσοδο της Χαλκοκονδύλη με ένα γερανοφόρο όχημα, ενώ ανήρτησαν και πανό κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εκατοντάδες μέλη και συνάδελφοι που ανήκουν στη ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ενώ  ακολούθησε ομιλία από τον Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Κώστα Κατσαρό ο οποίος τόνισε:

"ότι η νεοφιλελεύθερη ψευτοσοσιαλιστική κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου προχώρησε με πρωτοφανή ανελέητο και μισητό τρόπο σε άδικες μισθολογικές περικοπές, σε συνειδητή ασφαλιστική απαξίωση, σε υπονόμευση του αναπτυξιακού ρόλου της Επιχείρησης και τώρα ως άλλοι πιστοί υπηρέτες της Τρόικας επιθυμούν διακαώς την μετοχοποίηση του 17% της ΔΕΗ βάζοντας ταφόπλακα για την βιωσιμότητα της Επιχείρησης και το χάρισμα της στους ιδιώτες επενδυτές..."


 Είχε προηγηθεί  ομιλία του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Νίκος Φωτόπουλου όπου αναφέρθηκε "για βάρβαρη επίθεση στα εισοδήματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων"






Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία από χιλιάδες εργαζόμενους της Επιχείρησης προς το Υπουργείο Οικονομικών  και μόλις έφθασαν μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών με τη βοήθεια δύο γερανοφόρων οχημάτων ανήρτησαν ένα πανό ενώ παράλληλα πέταξαν συμβολικά, σκόνη από λιγνίτη έξω από την είσοδο του Υπουργείου.

Το δ.σ της ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κ.Κατσαρό συνέχισε μαζί με πλήθος εργαζομένων να διαμαρτύρεται ειρηνικά ως αργά τα μεσάνυχτα.

«ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΑΣ» του Γεν. Γραμματέα ΓΣΕΕ κ. Ν. Κιουτσούκη

Έπειτα από 1 χρόνο εφαρμογής του επαίσχυντου Μνημονίου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά στην ολοκλήρωση της αποτυχημένης και αδιέξοδης πολιτικής της, με την κατά κοινή ομολογία λανθασμένη και επικίνδυνη συνταγή, η οποία όχι μόνο δεν παράγει αποτελέσματα αλλά δεν εκπληρώνει και κανένα στόχο, παρ’ όλη τη λεηλασία του ελληνικού λαού.
            Την ώρα που η κοινωνία, βυθισμένη στην ανεργία, τη φτώχεια και τον πληθωρισμό, έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο ανοχής, οι κυβερνώντες αναζητούν «συμπαραστάτες» για να κλιμακώσουν την επίθεσή τους ενάντια στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.
            Εξαγγέλλουν νέα φοροεπιδρομή για να υφαρπάξουν ότι απέμεινε από το εισόδημα των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, ενώ επιβάλλουν νέο χαράτσι σε μισθούς και συντάξεις επιδιώκοντας τον οικονομικό αφανισμό των ελλήνων πολιτών. Η εφαρμογή ενιαίου ΦΠΑ μετατρέπει είδη πρώτης ανάγκης σε πολυτέλεια και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης παγώνει εκτός από την κοινή γνώμη και χιλιάδες νοικοκυριά, που καταδικάζονται στην ανέχεια και οδηγούνται στην εξαθλίωση. Οι έκτακτες εισφορές γίνονται μόνιμες, όταν η λέξη «μεσαίωνας» δεν επαρκεί πλέον για να χαρακτηρίσει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Φτάνει πια με τα εκβιαστικά διλήμματα και τους δήθεν μονόδρομους.
            Τα εθνικά μας κεφάλαια, οι κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις και η ακίνητη περιουσία, τα «ασημικά» μας βγαίνουν στο σφυρί, προσθέτοντας στις λίστες των ανέργων χιλιάδες εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το Υπουργικό Συμβούλιο επικυρώνει μέτρα-διαταγές της τρόικας με όρους κατοχικής κυβέρνησης, χωρίς καμία δημοκρατική και συνταγματική νομιμοποίηση. Η άμεση παραίτηση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας είναι λαϊκή απαίτηση και πράξη στοιχειώδους πολιτικής ευθιξίας.
            Δεν είναι οι «τσιφλικάδες» που βάζουν πωλητήριο στην ελληνική γη αλλά οι «κτηματομεσίτες» μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αυτοί φιλοδοξούν να καταστήσουν την Ελλάδα τριτοκοσμικό προτεκτοράτο των διεθνών τοκογλύφων. Αυτοί υποθηκεύουν την εθνική μας κυριαρχία για να ικανοποιήσουν τις κερδοσκοπικές απαιτήσεις των δανειστών μας. Αυτοί καταπατούν την αξιοπρέπειά μας, στερώντας κάθε ίχνος ελπίδας και προοπτικής.
            Η όποια κομματική συμφωνία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και κοινωνική συναίνεση. Όσοι εποφθαλμιούν κυβερνητικές θέσεις και υπουργικές καρέκλες παίζοντας παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού γίνονται συνένοχοι σε ένα έγκλημα χωρίς ιστορικό προηγούμενο.
            Το Μνημόνιο όπως και όσο το διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν βγαίνει, δημιουργεί νέα προβλήματα και δεν λύνει κανένα. Είναι ένα μακρύ τούνελ ύφεσης χωρίς έξοδο ανάπτυξης. Μετά από τόσες θυσίες και περικοπές τα spreads βρίσκονται πάνω από 1400 μονάδες, ενώ η «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού ξεπερνά ήδη τα 3.3 δις €. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέλος του μηχανισμού στήριξης, σεβόμενη τις αρχές της ίδρυσής της και την αλληλεγγύη των λαών που τη συναποτελούν, πρέπει να προωθήσει το αίτημα μιας βιώσιμης επαναδιαπραγμάτευσης των όρων δανεισμού. Οφείλει να αντιληφθεί πως εκτός από τις απαιτήσεις των δανειστών υπάρχουν τα όρια και οι ανάγκες των δανειζομένων.
            Η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο κοινωνικός ιστός θρυμματίζεται. Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη χώρα. Η ανατροπή της πολιτικής, που οδηγεί στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου σε βάρος του κόσμου του μόχθου και της εργασίας είναι επιβεβλημένη. Όλοι οι εκπρόσωποι κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων πρέπει να φανούμε αντάξιοι της θέσης και του ρόλου μας. Απαιτείται πανστρατιά, υπεύθυνη στάση και συντονισμένη δράση. Οφείλουμε  ενωμένοι να εγγυηθούμε, σε συνεργασία με τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου, καθώς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, τη διεξαγωγή ενός ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου. Να διεκδικήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.
Η κοινωνική αντίδραση πρέπει να οργανωθεί πέρα και έξω από τα στενά όρια της κομματικής ταυτότητας. Έχει έρθει η ώρα να εκφραστεί ο κυρίαρχος λαός με κάθε προβλεπόμενη δημοκρατική διαδικασία.
            Το Συνδικαλιστικό Κίνημα μέσα από μια νέα σχέση ευθύνης με την κοινωνία των εργαζομένων, τους άνεργους και τους συνταξιούχους πρέπει να βρεθεί στην πρωτοπορία του αγώνα. Ο κόσμος πρέπει να μας εμπιστευτεί ξανά και να βρεθεί δίπλα μας στους δρόμους. Η αδράνεια είναι φυγομαχία και η σιωπή συνενοχή. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς. Δεν μπορεί και δεν πρέπει το μέλλον της χώρας να προδιαγράφεται ερήμην μας.
 
Όλοι μαζί μπορούμε αρκεί να το πιστέψουμε.