Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Στην Κίνα ψάχνει χρηματοδότηση η ΔΕΗ για το φωτοβολταικό της Μεγαλόπολης...

http://www.energypress.gr/
Χρηματοδότηση κατά 50% του φωτοβολταικού της πάρκου στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας ισχύος 50 MW μέσω της Κινεζικής Τράπεζας Επενδύσεων (CICC) επιδιώκει να πετύχει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Το έργο ύψους 104 εκ. ευρώ έχει εξασφαλίσει το 50% της δανειοδότησής του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αλλά το χρηματοδοτικό σχήμα δεν έχει ακόμη κλείσει καθώς αναζητείται το άλλο… 50%. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, δεδομένου και ότι για το έργο θα χρησιμοποιηθεί κινεζικός εξοπλισμός (πανέλα της Yingli), προσπαθεί να βάλει στο "παιχνίδι" τους Κινέζους. Παρόμοιες επαφές με κινεζικές τράπεζες είχαν γίνει και παλαιότερα χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθούν αφού αποδείχθηκε ότι τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι μεγάλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η έδρα του μηχανισμού που παρέχει εξαγωγικές πιστώσεις για έργα που χρησιμοποιούν κινεζικό εξοπλισμό, βρίσκεται στην... Μογγολία.

Σημειώνεται ότι το project που θα κατασκευαστεί από τις θυγατρικές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες "Αρκαδικός Ήλιος 1" και "Αρκαδικός Ήλιος 2" έχει κατακυρωθεί στην JP Άβαξ, και αφορά στη δημιουργία δύο πάρκων ισχύος 39 και 11 MW αντίστοιχα. Για όσο πάντως το χρηματοδοτικό σχήμα θα εκκρεμεί, η όποια συζήτηση για χρονοδιαγράμματα είναι στον αέρα (σσ : παλαιότερα συζητήτο ότι το έργο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα στο 2013).

Παράταση έως 30 Σςεπτεμβρίου για Κοζάνη
Στο άλλο μεγάλο φωτοβολταικό μέτωπο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αυτό της Κοζάνης (ισχύος 200 MW), έπειτα από αίτημα των ενδιαφερομένων δόθηκε και νέα παράταση. Τους ανακοινώθηκε συγκεκριμένα προ ολίγων εβδομάδων ότι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν τις προσφορές τους, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου, και πολλοί από τους υποψήφιους επενδυτές είχαν ζητήσει να παραταθεί με το επιχείρημα ότι αδυνατούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για το έργο. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έκανε δεκτό το αίτημα και παρέτεινε τη διαδιακσία για ένα ακόμη 3μηνο, δεδομένου ότι για την Κοζάνη αποτελεί ρητό όρο για τους συμμετέχοντες, η εξασφάλιση του 100% της χρηματοδότησης –κάτι που δεν ισχύει στη Μεγαλόπολη.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Επιστολή- απάντηση σε Κομισιόν με "εξηγήσεις" για τα δάνεια σε ΔΕΗ-ΔΕΠΑ


Επιστολή –απάντηση στην Κομισιόν με αναλυτικές εξηγήσεις για κάθε ένα από τα ερωτήματα που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες στην ελληνική πλευρά σχετικά με το κατά πόσο τα δάνεια του Παρακαταθηκών προς ΔΕΗ και ΔΕΠΑ αποτελούν κρατικές ενισχύσεις ή όχι, ετοιμάζει η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Στην επιστολή της η ελληνική πλευρά θα απαντά για τα ποσά που εκταμιεύθηκαν, τους όρους κάτω από τους οποίους εγκρίθηκαν, το αν δόθηκαν κρατικές εγγυήσεις που μπορούν να ερμηνευθούν ως κρατικές ενισχύσεις, το σύνολο των ενισχύσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια στις δύο εταιρείες, ενώ θα διαβεβαιώνει ότι τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς, και δεν θα διοχετευθούν για να καλύψουν άλλες ανάγκες της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ. Παράλληλα, επανεξετάζονται οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη χορήγηση του δανείου προς το ΛΑΓΗΕ, και το οποίο φαίνεται να έχει "μπλοκάρει" στην παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο.

Κύκλοι της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, με βάση και την ενημέρωση που μέχρι τώρα είχαν από τα στελέχη του υπουργείου, εκτιμούν ότι "μετά και την αποστολή της επιστολής θα πάψει να υφίσταται ο κίνδυνος εμπλοκής με την Κομισιόν αφού οι εξηγήσεις που θα δοθούν, θα αίρουν τις όποιες επιφυλάξεις περί κρατικής ενίσχυσης. Πόσο μάλλον όταν στην επιστολή θα περιγράφονται κια μια σειρά από μέτρα αναδιάταξης του χώρου".

Τα μέτρα αναδιάταξης της αγοράς ηλεκτρισμού είναι το δεύτερο στοίχημα του νέου υπουργού ΠΕΚΑ. Μόλις διασφαλισθεί και οριστικά ότι η ελληνική αγορά ενέργειας, δεν θα αντιμετωπίσει ζήτημα επάρκειας στη διάρκεια του καλοκαιριού, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα αρχίσει να ασχολείται με τις δομικές δυσλειτουργίες του χώρου : Δηλαδή το έλλειμμα της αγοράς ΑΠΕ, τις ταρίφες, τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια, και όλα όσα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της "μαύρης τρύπας" του ΛΑΓΗΕ στα σημερινά επίπεδα των 400 εκ. ευρώ.

Προηγείται ωστόσο η διασφάλιση της επάρκειας της χώρας σε αέριο, ηλεκτρισμό και πετρέλαιο, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απάντηση στην Κομισιόν.

 http://www.energypress.gr/

Ο Τεχνίτης της ΔΕΗ...

deh%20stilos
… υπάρχει και κάτι άλλο έκτος από το φυσικό σώμα μας, αφηγείται σε πνευματικό ο ηλεκτρολόγος της ΔΕΗ….

Είχα αναλάβει να συνδέσω την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά τον εσπερινό σε ένα εξωκκλήσι το οποίον εόρταζε καθώς και να ηλεκτροδοτήσω το παραδοσιακό παζάρι πού γίνεται στις περιπτώσεις αυτές στο προαύλιο της εκκλησίας.
Ανέβηκα με τα υπηρεσιακά πέδιλα αναρρίχησης στην ξύλινη κολόνα της ΔΕΗ σε ύψος περίπου 7 έως 8 μέτρα. Ενώ προσπαθούσα να κάνω τη σύνδεση των καλωδίων πού χρειαζόταν, από κάποια απροσεξία μου όμως με «κτύπησε» το ηλεκτρικό ρεύμα. Ξεπιάστηκα από την κολόνα και έπεσα από το προαναφερθέν ύψος στο έδαφος. Το μόνο πού θυμάμαι τελευταία ήταν πού είπα – «Χριστέ μου σώσε με».

Μετά όλως παραδόξως ένοιωσα ότι βγήκα από το σώμα μου και βρέθηκα να αιωρούμαι σε ύψος περίπου 10 με 12 μέτρα. Έβλεπα ότι ήμουν ακέραιος και μάλιστα φορούσα τα ίδια υπηρεσιακά ενδύματα και δεν κατάλαβα πώς βρέθηκα τόσο ψηλά.
Κοιτώντας κάτω έβλεπα κόσμο συγκεντρωμένο γύρω από έναν άνθρωπο ξαπλωμένο στο έδαφος πού έμοιαζε με συνάδελφο της ΔΕΗ γιατί φορούσε και αυτός την ίδια υπηρεσιακή ενδυμασία!

Εγώ απορούσα τι συνέβαινε και θρηνούσαν όλοι αυτοί εκεί κάτω, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες με τεχνητή αναπνοή.
Ένας άλλος απομακρύνθηκε και προσπαθούσε με ένα κινητό τηλέφωνο να
καλέσει με έντονο ύφος και αγωνία, μάλλον ασθενοφόρο. Όλα τα άκουγα και τα αντιλαμβανόμουν, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε εκεί κάτω, γιατί εγώ ένοιωθα πολύ καλά εκεί ψηλά πού βρισκόμουν και είχα την περιέργεια να δώ τι θα γίνει. Σε λίγο έρχεται ένα ασθενοφόρο, τοποθετούν γρήγορα και με επιμέλεια τον «συνάδελφο» τεχνίτη μέσα στο φορείο ασθενοφόρο έφυγε σφυρίζοντας, ενώ εγώ από ψηλά και με μεγάλη ευκολία άρχισα να ακολουθώ το ασθενοφόρο, να δώ πού θα πάει και τι θα συμβεί.

Σε λίγο το ασθενοφόρο φτάνει στο νοσοκομείο, στα έκτακτα περιστατικά, εγώ από ψηλά παρακολουθώ πάντα από περιέργεια, εισέρχομαι χωρίς εμπόδια σαν αέρας μέσα από τους τοίχους του νοσοκομείου και στέκομαι ψηλά στο ταβάνι του θαλάμου όπου μετέφεραν τον «συνάδελφο».
Τον τοποθέτησαν επάνω στο τραπέζι του χειρουργείου και άρχισαν με τους απινιδωτές και την μάσκα του οξυγόνου την προσπάθεια να δώσουν παλμούς στην καρδιά και στους πνεύμονες, εγώ πάντα βρισκόμουν ψηλά στο ταβάνι του χειρουργείου και παρακολουθούσα με ενδιαφέρον και περιέργεια ενώ άκουγα καθαρά και τις εντολές των ιατρών προς τις νοσοκόμες.
Τότε όμως, όταν παρατήρησα καλύτερα, διαπίστωσα ότι όλως παραδόξως «ο συνάδελφος» έμοιαζε καταπληκτικά με μένα!

Σε κάθε όμως ηλεκτρική εκκένωση πού έκαναν στον «συνάδελφο» ένοιωθα κι εγώ ένα σοκ και ένα τράνταγμα μέσα μου παρ΄ όλο πού βρισκόμουν σε απόσταση και ένοιωθα ότι ήμουν άϋλος. Στην τελευταία όμως ηλεκτρική εκκένωση πού έκαναν οι ιατροί με τους απινιδωτές ένοιωσα όλα να σβήνουν γύρω μου και μία βίαιη δύναμη να με απορροφάει και να με κατευθύνει προς το αναίσθητο σώμα του «συναδέλφου».
Ένοιωσα τότε να πονώ σε όλο μου το σώμα γιατί βρέθηκα μέσα στο σώμα του συναδέλφου πού στην πραγματικότητα ήμουν εγώ πού έπαθα το ατύχημα, ενώ όλοι γύρω μου φώναζαν: …. τα καταφέραμε , τα καταφέραμε….!!!
Σημείωση συντάκτη: Ο τεχνίτης αυτός της ΔΕΗ (με την έγκριση του οποίου δημοσιεύουμε αυτή την διήγηση) αναζήτησε έμπειρο πνευματικό ιερέα, ο οποίος τον οδήγησε στην κατά Χριστόν ζωή μέσα από τα Μυστήρια της Ορθοδόξου εκκλησίας μας.
Κάθε χρόνο όπως μας είπε, επισκέπτεται απαραίτητα το παρεκκλήσιο όταν εορτάζει, όπου με την ευχή του πνευματικού του, κοινωνεί των Αχράντων Μυστηρίων και ευχαριστεί τον Θεό γιατί μέσω του συμβάντος πού βίωσε, πέρασε από την προ Χριστού εποχή στην μετά (και μαζί με τον) Χριστό εποχή !!!
Πηγή: Αληθινές προφορικές διηγήσεις μετανοίας πού γράφονται για την ψυχική ωφέλεια των Ορθοδόξων Χριστιανών, Επιμέλεια Έκδοσης «Φίλοι Αγίου Όρους Λαμίας».

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ο Ε.Λιβιεράτος νέος υπουργός ΠΕΚΑ

Ο καθηγητής γεωδαισίας και χαρτογραφίας στο ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος τοποθετείται στη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, αφήνοντας "εκτός" τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή εθεωρείτο ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση. 
Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού τοποθετείται ο Σταύρος Καλαφάτης ενώ υφυπουργός ορίστηκε ο Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Ο Καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος σπούδασε τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ, απ' όπου πήρε διδακτορικό το 1974.
Μέχρι το 1969 έως και το 1979  ήταν μαθητής αλλά και συνεργάτης του καθηγητή Γεωργίου Βέη.
Το 1976 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, ενώ το 1979 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στο τμήμα τοπογράφων μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.
Συνεργάστηκε με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία και είναι σήμερα πρόεδρος της επιτροπής της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA) για τις ψηφιακές τεχνολογίες στη χαρτογραφική κληρονομιά. 

Επίσης είναι ο  εκδότης του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού e-Perimetron για τις επιστήμες και τεχνολογίες τις που σχετίζονται με την ιστορία της χαρτογραφίας και των χαρτών.

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

"Ανάγκη δέσμευσης σε ένα Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Πακέτο"

Την ανάγκη δέσμευσης σε ένα "Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Πακέτο", ως «αντίβαρο» στην ακολουθούμενη ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας για την έξοδο από την κρίση, ανέδειξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετώντας με μεγάλη πλειοψηφία το Ψήφισμα "Στοχεύοντας σε μια ανάκαμψη με άφθονες θέσεις απασχόλησης" στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Από την αρχή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, η απασχόληση στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά 68.9% (στοιχεία για το 2011) με αποτέλεσμα την απώλεια έξι εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ενώ τα μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν ως απάντηση στην κρίση συνετέλεσαν στη μείωση των κρατικών προϋπολογισμών σε τομείς εξαιρετικά σημαντικούς για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία απασχόλησης, όπως η εκπαίδευση, η κατάρτιση ή η καινοτομία. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης σε προφορική του παρέμβαση κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια επεσήμανε:

"Η ανεργία αποτελεί ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό πρόβλημα με οδυνηρές επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή και την πραγματική οικονομία της Ένωσης. Σε κάθε νέα μέτρησή της σημειώνει ιστορικό υψηλό για πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, με το 45% των ευρωπαίων πολιτών σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, να ανησυχεί για το έλλειμμα απασχόλησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή, βρίσκεται μπροστά σε μια κορυφαία πρόκληση με την απασχόληση να βρίσκεται σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Είναι σαφές πως η εμμονή στις «συνταγές» της λιτότητας σε ορισμένες χώρες έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή  αύξηση της ανεργίας.

Στη χώρα μου, την Ελλάδα, ήδη 1 στους 4 πολίτες είναι εκτός αγοράς εργασίας, με τη μακροχρόνια ανεργία να ξεπερνά το 55%, και την ανεργία των νέων να αγγίζει το 53% καταδικάζοντας στην αδράνεια ή τη μετανάστευση το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων όχι μόνο δε συνέβαλε στην συγκράτηση της απασχόλησης αλλά αντίθετα ανακύκλωσε φτώχεια και ύφεση.

Επιβάλλεται, λοιπόν συνολικότερα, να δοθεί αναπτυξιακό περιεχόμενο στην Οικονομική Διακυβέρνηση. Γιατί δεν μπορεί η οικονομική βιωσιμότητα να αναζητείται αποκομμένη από το «σφυγμό» της κοινωνίας, άλλωστε τα μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης συνιστούν σημαντικές κοινωνικές επενδύσεις.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, που στηρίζονται οικονομικά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκλείονται από τη διαδικασία για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ 2020. Πρέπει, λοιπόν, να ακολουθηθεί ένα μείγμα πολιτικής που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση θέτοντας παράλληλα τη βάση για μια αναπτυξιακή πορεία με νέες, βιώσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας."*

Εν αναμονή των δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών στην αγορά ενέργειας

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει μέχρι στιγμής εκταμιευθεί από τα τρία δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών προς ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, και ΛΑΓΗΕ προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή αγορά, μια από τις «καυτές πατάτες» για τη νέα κυβέρνηση, που– μετεκλογικά- συνεχίζει να ασφυκτιά, μέσα σε ένα όλο και πιο αβέβαιο τοπίο.
Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο δάνεια της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ από το ΤΠΔ (130 και 100 εκ. ευρώ αντίστοιχα) έχουν δρομολογηθεί και θα εκταμιευθούν μέσα στις προσεχείς ημέρες, εντούτοις αυτό μένει να αποδειχθεί, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι γίνεται με την ενίσχυση της εταιρείας που αποτελεί το αυτό καθ’ ευαυτό πρόβλημα της ενεργειακής αγοράς, δηλαδή το ΛΑΓΗΕ.  

Τα 350 εκ. ευρώ που επρόκειτο αρχικά να πάρει από το ΤΠΔ, έχουν «συρρικνωθεί» σε περίπου 100 εκ. ευρώ, (με άγνωστη την ημερομηνία εκταμίευσης) τα οποία ωστόσο αποτελούν «ψίχουλα» μπροστά στο συσσωρευμένο έλλειμμά του (400 εκ. ευρώ +) , και σε αυτό που δημιουργείται κάθε μήνα (+20-30 εκ. ευρώ ).

Κύκλοι της αγοράς σχολιάζοντας την απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμένου να «σπάσει» στα τρία το δάνειο του ΤΠΔ, και να δοθεί η μερίδα του λέοντος σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «τα λάθη του παρελθόντος δεν διορθώνονται με νέα λάθη». Αφενός γιατί τα ποσά αυτά θα βοηθήσουν απλώς στο να «βουλώσουν» προσωρινά κάποιες τρύπες των δύο εταιρειών –πόσο μάλλον όταν οι συνολικές οφειλές προς τη ΔΕΠΑ αγγίζουν τα 630 εκ. ευρώ- αφετέρου όμως που είναι και το κυριότερο δεν αντιμετωπίζεται, έστω και βραχυπρόθεσμα, το μείζον ζήτημα, που είναι η ρευστότητα του ΛΑΓΗΕ.

Δομικά μέτρα για ΑΠΕ, λιγνίτες- νερά
Και ένα από τα πρώτα θέματα που αναμένεται να θέσει η ΡΑΕ στον νέο υπουργό Ενέργειας θα είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή η δομική αναδιάταξη της αγοράς με μέτρα όπως εκείνα της μελέτης της Price Waterhouse Coopers (π.χ. ρυθμίσεις για το μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ), που αν γλιτώσει τη κατάρρευση μέσα στο καλοκαίρι, θα βρεθεί στο ίδιο και χειρότερο σημείο από το φθινόπωρο.
Το δεύτερο θέμα που θα θέσει η ΡΑΕ στο νέο υπουργό, θα αφορά το δομικό πρόβλημα της ίδιας της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, που δεν είναι άλλο από το ότι μέχρι σήμερα έχει στην ουσία αποκλειστεί η πρόσβαση σε ιδιώτες στα λιγνιτικά αποθέματα και στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, που παραμένουν αποκλειστικά στα χέρια της ΔΕΗ.

Όσο οι ιδιώτες δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα χαρτοφυλάκιο από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες προκειμένου να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ, η αγορά ηλεκτρισμού θα παραμένει προβληματική και η απελευθέρωση θα αποτελεί μια πατέντα «αλά ελληνικά».

Το τι τώρα θα γίνει όταν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, σε ποιο βαθμό δηλαδή θα ανοίξει ξανά το ζήτημα της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, πόσο θα πιέσει η Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση (σσ: που έχει εδώ και καιρό έτοιμο σχέδιο για τουλάχιστον 4 μονάδες) και τι πολιτική θα ακολουθήσει ο νέος υπουργός, είναι θέματα που μένουν να φανούν.
 
Πίεση από Κομισιόν για ΑΠΕ
 
Εκείνο πάντως για το οποίο φαίνεται ότι θα ασκηθεί πίεση και από τη Κομισιόν για να αναθεωρηθεί, είναι το καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ. Είναι πασιφανές ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί θα αυξάνονται, και οι προμηθευτές μικροί και μεγάλοι θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν στην ώρα τους το ΛΑΓΗΕ, που από του χρόνου θα πρέπει να καταβάλει στους παραγωγούς ΑΠΕ, το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 660 εκ. ευρώ για τα φωτοβολταικά και 320 εκ. ευρώ για τα αιολικά !
 
Τα παραπάνω νούμερα προέρχονται από μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ειδικά για το τέλος ΑΠΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να αυξηθεί το 2013, από τα 5,4 ευρώ, στα 13- 18 ευρώ η μεγαβατώρα.
 
«Είναι άραγε δυνατόν να αντέξει για καιρό ακόμη ο λειτουργός της αγοράς χωρίς πρόσθετα μόνιμα έσοδα, με τις σημερινές καθυστερήσεις πληρωμών από τους προμηθευτές ή χωρίς να αυξηθεί στα ύψη το τέλος ΑΠΕ ;», διερωτώνται άνθρωποι του χώρου.
 
Τι έλεγε η μελέτη της PWC
 
Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο και πάλι τις προτάσεις της μελέτης της Price Waterhouse Coopers, όπου όπως επεσήμαινε το δάνειο από Ταμείο Παρακαταθηκών δεν αρκεί για να μην καταρρεύσει η αγορά, αφού το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ οφείλεται στις αυξημένες επισφάλειας της προμήθειας και στις οφειλές των εταιρειών Energa και Hellas Power. Πέραν του δανείου, η μελέτη επεσήμαινε μεταξύ άλλων την ανάγκη να γίνουν άμεσα τα εξής :
• Να δημιουργηθεί μηχανισμός κάλυψης των υποχρεώσεων ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ προς τους Παραγωγούς βάσει της αρχή της αναλογικότητας.
• Να τροποποιηθεί ο Κώδικας Διαχείρισης Συστήματος, ώστε ο ΛΑΓΗΕ να εισπράττει απ’ ευθείας από τις εταιρείες προμήθειας το τέλος ΑΠΕ.
• Να υποστηριχθεί η ταμειακή ρευστότητα της ΔΕΗ και των υπόλοιπων προμηθευτών με τη θέσπιση υποχρέωσης να καταβάλλουν μόνον τα εισπραχθέντα ποσά που αφορούν τις πέραν της ενέργειας χρεώσεις, όπως το Τέλος ΑΠΕ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.
• Και να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί Energa και Hellas Power ώστε να καταβληθούν τα σχετικά ποσά στο ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

 http://www.energypress.gr/

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Αντιμέτωπη με την καταστροφή η Ελλάδα



Η Ευρώπη χρωστάει πολλά στην Ελλάδα. Όχι μόνο για αυτά που πρόσφερε στον πολιτισμό, αλλά κυρίως επειδή κατάφερε μέσα από την έμπνευση της Ελλάδας, να παραμείνει ελεύθερη μέχρι σήμερα, αντιστεκόμενη ηρωικά στην γερμανική επιθετικότητα του Β‘ΠΠ.
Σήμερα όμως, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή, εξαιτίας των σκληρών, και πολλές φορές αποσταθεροποιητικών μέτρων που εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες, ως λύση στην οικονομική κρίση της χώρας.
Αυτά τα μέτρα έχουν θίξει την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.
Και ελάχιστοι καταλαβαίνουν ότι όλη αυτή η συζήτηση περί μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οφείλεται βασικά στις λάθος πράξεις της ίδιας της ΕΕ.
Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν οδυνηρές συνέπειες, όπως μια μαζική ανεργία, ανελέητες περικοπές μισθών και συντάξεων και πιέσεις για μείωση του δημοσίου τομέα. Όλα αυτά, μαζί με πολλά άλλα, έχουν επιβληθεί από την περίφημη τρόικα και τα μνημόνιά της.
Πιο σκληρό είναι το γεγονός του διπλασιασμού των Ελλήνων μεταναστών, κυρίως των νέων. Το 2011, 24.000 μορφωμένοι και ταλαντούχοι Έλληνες μετανάστευσαν στην Γερμανία. Αυτή η διαρροή εγκεφάλων, αντιστοιχεί σε μια παράλληλη εκροή κεφαλαίων, η οποία γονατίζει ακόμη περισσότερο το ήδη εξασθενημένο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Πιο συγκλονιστικό όμως απ όλα, είναι το θράσος που οι 26 Ευρωπαίοι ηγέτες επέδειξαν απέναντι στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2012, μετά την συναίνεσή  τους για ένα σύμφωνο ανάπτυξης.
Εκεί, ο κάθε ηγέτης έδειξε να πάσχει από σχιζοφρένεια, αφού μετά από μια χρόνια εμμονή στην λιτότητα, άρχισαν πλέον όλοι να μιλάνε για ανάπτυξη παντού, εκτός από την Ελλάδα!
Εδώ το μυαλό σταματάει. Χωρίς να προβληματίζονται από την παραδοξότητα του όλου ζητήματος, οι ηγέτες της ΕΕ καταπνίγουν επίτηδες κάθε προοπτική για μια ελληνική ανάπτυξη.
Επιμένουν πως παρ’ όλη την πενταετή ύφεση στη χώρα, τα μνημόνια της σκληρής λιτότητας θα πρέπει να εφαρμοστούν ως έχουν, αλλιώς….
Αυτή η τακτική μοιάζει με την μεσαιωνική αφαίμαξη των ασθενών, ασχέτως ασθένειας!
Παράλληλα, αγνοείται επιδεικτικά το κλασικό αξίωμα των εφαρμοσμένων οικονομικών, ότι σε μια οικονομία σε ύφεση, ο μόνος δρόμος είναι η ανάπτυξη και όχι η συρρίκνωση.
Οι Βρυξέλλες θα έπρεπε να προσπαθούν να χαλαρώσουν, ή μάλλον να εξανθρωπίσουν τα δυο εγγενώς αμφιλεγόμενα μνημόνια, επεκτείνοντας την περίοδο αποπληρωμής των δανείων, ή εισάγοντας σε αυτά κίνητρα ανάπτυξης, όπως π.χ. η χαλάρωση της υπερβολικής φορολόγησης.
Δεν θέλουν άραγε οι Ευρωπαίοι να πάρουν πίσω τα λεφτά τους; Γιατί υπονομεύουν ακόμη και το ίδιο το ευρώ με την άκαμπτη αυτή στάση τους;
Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα τηρεί πλήρως τις υποχρεώσεις της. Για αυτό και ζητάει μια ίση με τους άλλους ευκαιρία, για να ορθοποδήσει, να ανακάμψει και να εξοφλήσει τα χρέη της.
Η σημερινή κατάσταση, όχι μόνο θίγει ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, αλλά προσβάλλει και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα ενός ολόκληρου λαού, σε βαθμό που δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν αυτός προσέφευγε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και την Bundesbank να ζητάει αυστηρή προσήλωση της Ελλάδας στις δεσμεύσεις της για λιτότητα. Άσχετα αν όλοι οι άλλοι στην Ευρώπη, στρέφονται στην ανάπτυξη. Κολλημένη σε μια σουρεαλιστική θέαση των πραγμάτων, η γερμανική κεντρική τράπεζα δηλώνει ότι το Βερολίνο δεν θα υποχωρήσει στους εκβιασμούς των Ελλήνων!
Ποιος εκβιασμός; Κανένας Έλληνας δεν σκέφτεται έτσι. Και στο τέλος, κάποιοι θα ανακαλύψουν πως δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Γερμανία που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα πιστόλι του ευρώ που θα την σημαδεύει στο κεφάλι. Και αυτό, κυρίως επειδή το ενδεχόμενο των ευρωομολόγων, που θα βάλει μπροστά την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, μοιάζει πλέον ιστορικά αναπόφευκτο.
Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκλείεται να πάρουν οποιαδήποτε θετική πρωτοβουλία για την άσχημη ελληνική κρίση, πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Αυτή η αργοπορία αποτελεί κρίσιμο λάθος, επειδή προσφέρει ένα καθοριστικής σημασίας πλεονέκτημα στην δημαγωγική ακροαριστερά, η οποία εκμεταλλεύεται της επιπτώσεις της κρίσης για ψηφοθηρικούς λόγους.
Παράλληλα, οι βασικές αποφάσεις επί του συμφώνου ανάπτυξης (που μάλλον εξ ορισμού δεν συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα), έχουν αναβληθεί έως την επόμενη σύνοδο της 28ης  Ιουνίου. Πρόκειται δηλαδή για μια ακόμη αστοχία, προορισμένη να ανεβάσει τα ποσοστά ενός ασήμαντου και ξεχασμένου ακροαριστερού κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ), και να το καταστήσει τον βασικό πονοκέφαλο της Ευρώπης, για πολλά χρόνια στο μέλλον.
Οι εξελίξεις τρέχουν πολύ γρήγορα και κανένα μακροοικονομικό πρόγραμμα δεν προβλέπεται να αλλάξει τα μυαλά του εκλογικού σώματος της Ελλάδας, που μάλλον θα αποφασίσει να παίξει με την θεωρούμενη ως μπλόφα της Bundensbank.
Οι δυο πλευρές αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα. Στο φινάλε, η απόφαση για την συνέχιση της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ θα είναι μάλλον πολιτική. Και όποιες αλλαγές επέλθουν στην οικονομική προσέγγιση, θα είναι και αυτές πολιτικής φύσης, από πλευράς Βρυξελλών, ή Βερολίνου, ή από οπουδήποτε αλλού. Με άλλα λόγια, η μακροοικονομία θα ακολουθήσει την πολιτική.
Για αυτό, το αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, μπορεί να μην επηρεάσει βραχυπρόθεσμα, ασχέτως του τι θα είναι. Μάλλον έχουμε περάσει το σημείο μη επιστροφής. Αλλά αυτό θα το διαπιστώσουμε σε μερικούς μήνες.
Προς το παρόν, υπάρχει ακόμη χρόνος για να επικρατήσει η ψυχραιμία. Αρκεί η Ευρώπη να αλλάξει στάση, να σταματήσει την πολιτική αντιπαράθεσης και να σπεύσει να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο γενναίο σχέδιο ανάπτυξης, όποια και αν είναι τα εκλογικά αποτελέσματα και όποια κυβέρνηση και να προκύψει.

forbes.com

ΠΑΣΠΑ-ΔΕΗ:ΔΙΩΞΤΕ ΑΜΕΣΑ τους εργολάβους από τη ΔΕΗ

Συνάδελφισσες-οι,

Εδώ και δυόμισι χρόνια οι «λύκοι» που προσπαθούν να σώσουν τα πρόβατα, οι «κουκουλοφόροι» με γραβάτες και «τρομοκράτες» των τηλεοπτικών παραθύρων, έχουν βάλει στο μάτι τους υπαλλήλους της ΔΕΗ. Προσπάθησαν να αποδείξουν ότι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ είμαστε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ υπεύθυνοι για το κατάντημα αυτής της χώρας. Εδώ και δυόμισι χρόνια ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ από τα «ΜΜΕ της διαπλοκής», ότι είμαστε υπεύθυνοι για κάθε παθογένεια της μεταπολιτευτικής φούσκας. Για το Έλλειμμα, για το Δημόσιο χρέος, για τη Φοροδιαφυγή, ακόμα και για τις ακραίες «καταναλωτικές ανάγκες» της «συναδέλφου» Βίκυς Σταμάτη!!!!
Η υποκρισία του πολιτικο-επιχειρηματικού και μηντιακού κατεστημένου δεν έχει όρια… Η ΔΕΗ όποτε τους «συμφέρει» είναι «βαθύ δημόσιο» και όποτε δεν τους συμφέρει «μετατρέπεται» σε μια εισηγμένη Ανώνυμη Εταιρεία. Προσπαθούν να μας αποδείξουν τόσο καιρό ότι το υπερβολικό κόστος λειτουργίας του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, οφείλεται ΚΥΡΙΩΣ στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Όλοι γνωρίζουμε πως όσα χρήματα θα κοστίσουν οι αμοιβές των υπαλλήλων για τα επόμενα 3 χρόνια, τα διπλάσια και παραπάνω θα πρέπει να πληρώσουμε για τους τόκους των δανείων που πήραμε για να εξυπηρετηθούν οι «Χριστοφοράκεια τέλη».
Οι περίφημες «περιστολές των δαπανών» είναι ένα μέτρο μονίμως ανεφάρμοστο. Οι εργολαβίες και οι προμήθειες όχι μόνο δεν μειώνονται, ακόμα και σήμερα που η χώρα βιώνει μια ανεπανάληπτη οικονομική κρίση, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Οι εθνικοί προμηθευτές και εργολάβοι, εκείνοι που ελέγχουν τα «ΜΜΕ ευθύνης», συνεχίζουν το πλιάτσικο στο δημόσιο. Αν θέλει πραγματικά η οποιαδήποτε κυβέρνηση να μειώσει δραστικά τις δαπάνες του δημοσίου, θα πρέπει να στείλει ΑΜΕΣΑ στην «εφεδρεία» τους εργολάβους.
Στη ΔΕΗ για παράδειγμα, οι «εργολάβοι» που μπήκαν ακόμα και ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ κάποιων συνδικαλι(η)στών, υφάρπαξαν την τεχνογνωσία των υπαλλήλων της ΔΕΗ και σήμερα την πουλάνε σε τριπλάσια τιμή… Το εκπληκτικό είναι πως σε διάφορα εργολαβικά έργα, συμμετέχουν και υπάλληλοι της ΔΕΗ, χωρίς το κόστος να επιβαρύνει την ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ, αλλά την ίδια την Επιχείρηση!!! Αν θέλουμε να είμαστε τίμιοι με τον εαυτό μας και τον Ελληνικό λαό, ΜΙΑ είναι η ΛΥΣΗ!!! Όπου είναι δυνατόν ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ τον εργολάβο και αναλαμβάνουμε πλήρως το έργο, όπου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, του χρεώνουμε το κόστος εργασίας των υπαλλήλων της ΔΕΗ που συμμετέχει στο έργο…
Συνάδελφοι, Συνάδελφισσες όλοι γνωρίζουν ότι το σύστημα των εργολαβιών στο δημόσιο, εξυπηρετεί τα μικρά και μεγάλα ρουσφέτια των κομμάτων.
Από την στιγμή ο αείμνηστος Αναστάσιος Πεπονής ίδρυσε το ΑΣΕΠ, τα κόμματα έπρεπε να βρουν κάποιο εναλλακτικό τρόπο για να «εξυπηρετήσουν» τις πελατειακές σχέσεις με την κοινωνία. Βρήκαν το συγκεκριμένο μεταπολιτευτικό «κόλπο» με τις εργολαβίες.
Έδιναν δουλειά σε ανέργους με 500 ευρώ (πολλές φορές ανασφάλιστους) και ο εργολάβος έπαιρνε άλλα 1000 για τη μεσιτεία και την «τεχνογνωσία» ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ και στις περισσότερες περιπτώσεις αποκτούσε από το ίδιο το Δημόσιο!!!
Εμείς εδώ στην ΑΣΦΑΛΕΙΑ έχουμε βιώσει στο πετσί μας τα «πλεονεκτήματα» της εργολαβίας. Βιώσαμε την έντεχνη υποβάθμιση της δουλειάς και της προσωπικότητας μας, προς όφελος εσωτερικών και εξωτερικών συμφερόντων. Αντιληφθήκαμε ΕΓΚΑΙΡΑ την διαπλοκή των εργολάβων του Δημοσίου με το πολιτικό κατεστημένο, αφού σε πολλές περιπτώσεις πίσω από πολλές εταιρείες που παίρνουν εργολαβίες στο Δημόσιο, κρύβονται πολιτικοί…
Συνάδελφοι, Συνάδελφισσες αν όλοι αυτοί που διαχειρίζονται τις τύχες μας, αν έχουν μετανοήσει ειλικρινά, έχουν τη ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να το αποδείξουν.
Αυτή εδώ η μικρή, αλλά θαυματουργή (απ’ όλες τις απόψεις) γωνιά του πλανήτη, ανέκαθεν ξεχώριζε λόγω της θετικής αύρας που εξέπεμπε στην οικουμένη… Σε τούτα εδώ τα ιερά χώματα ανέκαθεν ανάβλυζε ΕΛΠΙΔΑ… Είτε λόγω του απαράμιλλου Ελληνικού πνεύματος, είτε λόγω του αξεπέραστου Ελληνικού Πολιτισμού, είτε λόγω του ανεπανάληπτου ηρωισμού στις μάχες, είτε ακόμα, λόγω του καιρού!!! Οι Έλληνες θα πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά. Να κοιτάξουμε τους «εγχώριους και εξωτερικούς ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ» κατάματα και να τους θυμίσουμε (και να θυμηθούμε), ότι ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ… Άλλωστε όπως λέει και ο ποιητής τα έθνη, οι χώρες, οι κοινωνίες χωρίς μνήμη οδηγούνται σε μνημόνια…
Με εκτίμηση
  
 Για το Διοικητικό Συμβούλιο
         Ο Πρόεδρος                                                                           Ο Γεν. Γραμματέας
ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ                                                            ΤΡΑΓΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Υπογράφτηκε η ΣΣΕ με ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔMHE ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΔΕΗ.

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ψευδεπίγραφο το δίλημμα των εκλογών

Την Κυριακή που μας έρχεται η Ελλάδα δοκιμάζεται.
Είναι η μέρα που θα διεξαχθεί η μητέρα όλων των εκλογικών μαχών, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει και την πορεία της χώρας μας για την επόμενη (τουλάχιστον) δεκαετία.
Είναι η μέρα, που η σημερινή γενιά θα κρίνει το μέλλον της επόμενης.
Ποιες είναι οι δυνάμεις που αντιπαρατίθενται;
Με βάση τις εξελίξεις, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και αυτή η μάχη θα παιχτεί μεταξύ της ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το έτερον  «μεγάλο» κόμμα (ΠΑΣΟΚ) πνέει τα λοίσθια, και πάει για οριστική εξαφάνιση, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας
Έτσι,  στο κυνήγι για την πολυπόθητη (πλην όμως ανέφικτη) αυτοδυναμία, από την μια μεριά έχουμε μια «κουρελού» διαφορετικών απόψεων, όπως εκφράζονται από δώδεκα τουλάχιστον συνιστώσες, εκ των οποίων η μια λέει ένα πράγμα, το οποίο αργότερα  διαψεύδει, ενώ έρχεται να το αναιρέσει μια άλλη την επομένη,  και πάει λέγοντας.
Το τι έχουμε ακούσει όλες αυτές τις ημέρες δεν λέγεται. Μάλιστα, για να παρακολουθήσει κανείς κάποιες από τις θέσεις του πολιτικού αυτού μορφώματος, θα πρέπει να ξαναγυρίσει στις παλιές καλές εποχές, όπου όλοι διαβάζαμε μετά μανίας Αλτουζέρ, Τζίλας, επαναστατικά μανιφέστα, κλπ. περιμένοντας από στιγμή σε στιγμή την άτιμη την επανάσταση, που όμως ποτέ δεν ήρθε.
Άλλοι μιλάνε για επανακρατικοποιήσεις, άλλοι για επιδόματα στους λαθρομετανάστες, άλλοι για έξοδό μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ…
Κάποιοι το πάνε ακόμη πιο μακριά, και μιλάνε, εκτός από τον αφοπλισμό της αστυνομίας, και  για ένοπλο αγώνα, για επανάσταση, για λαϊκές συνελεύσεις και για συνοικιακά σοβιέτ, που, μεταξύ άλλων,  θα καθορίζουν την εξωτερική μας πολιτική,  και άλλα τέτοια αναχρονιστικά φαιδρά.
Η ουσία όμως είναι, πως άσχετα με τα διάφορα φληναφήματα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα με τις ανισόρροπες επιθυμίες του μαϊμού ΔΗΚΚΙ του Πάντζα, άσχετα με την «επαναστατική» ρητορική της λάγνας Δούρου, το ενδεχόμενο νίκης του δήθεν αριστερού αυτού μορφώματος, απλά θα σημάνει δυο τρία πράγματα, οικονομικά και εθνικά επικίνδυνα για την χώρα.
Και μόνο που φαντάζομαι μια φτωχή Ελλάδα της δραχμής, αποκομμένη από τον ευρωπαϊκό κορμό, απομονωμένη από το διεθνές γίγνεσθαι, εξαθλιωμένη και αφοπλισμένη, στο έλεος των άπληστων γειτόνων μας, και τέλος δακτυλοδεικτούμενη από τον κάθε πικραμένο ως το απόλυτο παράδειγμα της οικονομικής και εθνικής χρεοκοπίας…. Μου έρχεται να πάρω τα βουνά.
Και να προσθέσουμε στα παραπάνω και τις δεσμεύσεις του Τσίπρα, όχι να μειωθούν οι λαθρομετανάστες (και άρα και η εγκληματικότητα), αλλά να πολλαπλασιαστούν, φέρνοντας και τις οικογένειές τους(!), ε, τότε, συγγνώμη, αλλά δεν θα πάρω.
Εγώ θέλω να ζω σε μια Ελλάδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή μεν, ελληνική δε.
Πείτε με παλιομοδίτη, αλλά τι να κάνω, έτσι είμαι.
Και για να μην το κουράζουμε, καλώς ή κακώς, η μόνη αξιόπιστη λύση αυτή τη συγκεκριμένη και άκρως κρίσιμη για την πατρίδα μας συγκυρία, είναι η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.
Μια ΝΔ που έχει φέρει κοστολογημένες οικονομικές προτάσεις στο τραπέζι, που έχει το όραμα της ανάπτυξης, που αφουγκράζεται την αγωνία των συμπατριωτών μας για τάξη και ασφάλεια, και που πάνω απ΄όλα έχει ως αρχηγό της τον μόνο σύγχρονο πολιτικό ηγέτη statesman, που διαθέτει σήμερα η χώρα.
Το δίλημμα λοιπόν είναι απλό απλούστατο:
Πάμε για το χάος, ψάχνοντας να βρούμε την συνισταμένη των ανερμάτιστων συνιστωσών, ή επιλέγουμε την μόνη προοπτική επιβίωσης μας ως ευρωπαϊκή χώρα;
Πάμε για μεσαίωνα, ή πάμε για το μέλλον;

 http://www.antinews.gr/2012/06/12/165758/

Απαντήσεις και δεσμεύσεις από τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για τη ΔΕΗ



Με πρωτοβουλία του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ (και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας) Ευάγγελου Μπουζούλα πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες συνάντηση εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Νικολόπουλου
Σε μία γεμάτη αίθουσα, ο αρμόδιος τομεάρχης για τα εργασιακά θέματα της Νέας Δημοκρατίας απάντησε σε καυτά ζητήματα που τέθηκαν αρχικά από τον Ε. Μπουζούλα αλλά και των παρευρισκομένων. 
Συγκεκριμένα ο Νίκος Νικολόπουλος δεσμεύτηκε ότι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού στην Επιχείρηση, θα αποκατασταθούν μετά το τέλος του μνημονίου οι μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα του  2009, θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον βελτιωτικές κινήσεις στο ασφαλιστικό και στην ιατροφαρμακευτική περίλθαψη, θα σεβαστεί η Ν.Δ. απόλυτα τις Σ.Σ.Ε. ενώ ανέφερε ότι η ΔΕΗ θα κρατήσει τον κυρίαρχο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της. Επίσης ανέφερε ότι η Ν.Δ ως ευρωπαικό κόμμα που είναι θα εφαρμόσει άμεσα πολιτικές ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας.
Ο Ευάγγελος Μπουζούλας έθεσε τα εξής ερωτήματα προς τον Νίκο Νικολόπουλο στα οποία γράφουμε παραπάνω τις απαντήσεις που έδωσε


"Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση σας, στην πρόσκλησή μου, για τη σημερινή μας συνάντηση.
Το ξέρω ότι είμαστε θυμωμένοι και δυσαρεστημένοι από συμπεριφορές πολλών, αλλά εμείς ξέρουμε και να αγωνιζόμαστε και να κερδίζουμε.
Δυστυχώς, η ιστορία μας έχει διδάξει ότι στα δύσκολα της χώρας, πάντα έρχεται η παράταξη της ΝΔ να βγάλει τη χώρα από αδιέξοδα.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, όταν το ΠΑΣΟΚ φώναζε ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο.
Ο Κώστας Καραμανλής με το ΒΕΤΟ στην Κύπρο, στα Σκόπια και την αναπτυξιακή πολιτική για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, άταν δεχόταν ανελέητο πόλεμο με υποσχέσεις «λεφτά υπάρχουν».
Και μετά τις 18 του μήνα, μετά τις νικηφόρες εκλογές που από εμάς εξαρτάται, ο Αντώνης Σαμαράς θα διασφαλίσει τη χώρα μας να είναι στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ.
Πέρα από την πορεία της χώρας μας, θέλουμε να ακούσουμε από τον τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Νικολόπουλο για το τι μέλει γενέσθαι.
- Για τη μετενέργεια και τις ΣΣΕ.
-   Θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ, χωρίς απολύσεις;
-   Θα υπάρχει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας;
-  Θα παραμείνει η ΔΕΗ Δημόσιος και Εθνικός πυλώνας στην ενέργεια με Εθνικό, Αναπτυξιακό και Κοινωνικό χαρακτήρα.
-  Θα αποκατασταθεί το κοινωνικό κράτος δηλ. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλιστικός φορέας;
-  Θα επανακάμψουν οι μισθοί μας, χωρίς νέες μειώσεις και σταδιακή ρύθμιση, μετά το μεσοπρόθεσμο, στα επίπεδα του 2009;
Καλώ το Νίκο Νικολόπουλο όχι μόνο να μας απαντήσει, αλλά και να διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει να κάνει πράξη την ανταλλαγή απόψεων, διαβουλεύσεων όπως τελευταία με τις νομοθετικές βελτιώσεις για το Ασφαλιστικό που δεν σεβάστηκε ο Κουτρουμάνης".   

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Β. Πολύδωρας: Αντισταθείτε στις σειρήνες του λαϊκισμού


Ο μέγας Δελφικός μύστης και δάσκαλος της ηθικής, ο Πλούταρχος, έλεγε: 
«Η άγνοια του κακού εμποδίζει τον άνθρωπο να δει και να ακολουθήσει συνειδητά το καλό». 
Σα να μιλούσε για το σήμερα. Δεν μπορώ να αφήσω τους συμπολίτες μου ανειδοποίητους.
Σας ειδοποιώ λοιπόν. Μην αγνοείτε το κακό που απειλεί την πατρίδα μας εάν γίνει το μέγα λάθος στις 17 Ιουνίου. 
Και θα είναι λάθος –ίσως και μοιραίο– αν δεν υπερψηφισθεί η ΝΔ, είτε από θυμό είτε από δικαιολογημένη για τα χίλια μύρια βάσανα αγανάκτηση. 
Δεν είναι το αλάνθαστο ή το ιδεώδες κόμμα η ΝΔ. Είναι όμως το καλύτερο δυνατό. Είναι το σύμβολο της πολιτικής σταθερότητας, της δημοκρατικής συνέχειας και συνέπειας, της Ελληνο-Ευρωπαϊκής ιδέας και πραγματικότητας. 
Είναι η κιβωτός των αξιών μας, που συναιρούνται στο παμπάλαιο, τίμιο και αληθινό τρίπτυχο: Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια. Οι ποικιλόχρωμοι κουλτουρομαρξιστές μάς απαγορεύουν να λέμε την ταυτότητά μας με το όνομά της. Γιατί είναι μαθημένοι να κυκλοφορούν με ψευδώνυμα και με «κουκούλες». Σερφάρουν σκαρφαλωμένοι, ένα ολόκληρο τσούρμο συνιστωσών,  μυστήριων γκρουπούσκουλων και παλαιοπασόκων, πάνω στη σάπια σανίδα της ψευδοεπανάστασης και του ψευδοριζοσπαστισμού τους, αφιονισμένοι και άπληστοι για εξουσία, στα θολά κύματα του λαϊκισμού, αδιαφορώντας για τις συνέπειες του τραγικού πειράματός τους για τον τόπο.
Αυτοί είναι. Να αντισταθούμε πρέπει και στις σειρήνες των λαοπλάνων και αυτοσχέδιων λαθρεμπόρων ξένων ιδεών, που τις περιφέρουν με αναίδεια και θράσος για να ικανοποιήσουν τις μωροφιλοδοξίες τους, παριστάνοντας τους εθνοσωτήρες. Σκεφθείτε, φίλοι μου δυο φορές αυτά που σας λέω. 
Σας καλώ στη μεγάλη πανστρατιά της ΝΔ για να σώσουμε την Πατρίδα μας. Αυτός είναι ο ιερός σκοπός των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Νυν υπέρ πάντων ο αγών!

ΔΕΗ: Πότε απολύονται και πότε μετατίθενται οι εργαζόμενοι

Το σχέδιο για τις απολύσεις και τις μεταθέσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ ενόψει της αποκρατικοποίησης και τις πώλησης λιγνιτικών μονάδων περιλαμβάνεται ουσιαστικά στη νέα τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν η διοίκηση με τη ΓΕΝΟΠ.
Στη σύμβαση που καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις των 21.000 εργαζομένων και της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας μέχρι το 2015 συμφωνήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης της εταιρίας ή της πώλησης λιγνιτικών μονάδων. Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή της πρόσφατης νομοθεσίας που προβλέπει την κατάργηση της μονιμότητας στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ.
Έτσι, όπως προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας πριν την απόλυση εργαζομένου θα εξετάζεται, με βάση την ειδικότητά του, η μετακίνησή του σε αντίστοιχη κενή θέση εντός του νόμου, όπου απασχολείται. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα διερευνάται αν η ειδικότητά του χρειάζεται σε άλλη μονάδα ή υπηρεσία της ΔΕΗ εκτός νομού του, σε κάποιο άλλο μέρος δηλαδή της Ελλάδας.
Στο ενδεχόμενο, πάλι, που δεν είναι δυνατή η μετάθεση του εργαζομένου με κριτήριο την ειδικότητά του, τότε θα εξετάζεται με βάση την κατηγορία απασχόλησής του. Οι κατηγορίες στη ΔΕΗ είναι οι μηχανικοί, οι διοικητικοί και οι τεχνικοί. Πάλι θα διερευνάται πρώτα η μετάθεσή του στα όρια του νομού της απασχόλησής του και στη συνέχεια, όταν δεν βρίσκεται κενή θέση, θα ερευνάται η πιθανότητα μετακίνησής του εκτός της περιοχής του.
Στην πιθανότητα που δεν τελεσφορήσει και αυτή η προσπάθεια, τότε η επιχείρηση μπορεί να προτείνει την αλλαγή της κατηγορίας. Ο εργαζόμενος θα μπορεί να προσκομίζει πιστοποιητικά γνώσης (πτυχία κλπ.)
Αν όλες αυτές οι εναλλακτικές «ναυαγήσουν» τότε η διοίκηση πριν προχωρήσει στην απόλυση θα κοιτάξει το σενάριο της παραμονής του στη θέση συνταξιούχου που πρόκειται να αποχωρήσει μέσα στο χρόνο. Αν δηλαδή τίθεται ζήτημα απομάκρυνσης εργαζομένου με ειδικότητα τεχνικού θα γίνει προβολή σε όσους συνταξιοδοτούνται για την αντικατάστασή του.
Εξάλλου, η ΓΕΝΟΠ με τη διοίκηση της επιχείρησης συμφώνησαν και σε έναν ακόμη όρο που διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας. Αυτός αναφέρει πως η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι δε θα απολύσει για οικονομοτεχνικούς λόγους κανέναν εργαζόμενο παρά μόνο αν αυτό καθιστά τη σύμβαση αφόρητη.
Στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας συμπεριλήφθηκαν επίσης και οι μειώσεις 35% σε σχέση με το 2009 των μισθών των εργαζομένων της. Σημειώνεται ότι οι μειώσεις αυτές «τρέχουν» κανονικά από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος για τις προσαρμογές των μισθών στις ΔΕΚΟ.
Επιπλέον, διευθετούνται και οι μισθολογικές «αδικίες» σε 13.711 εργαζομένους που είχαν προκύψει λόγω της άμεσης εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για τις μειώσεις στις αμοιβές.

 http://www.newsit.gr/

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Υπογράφτηκε η νέα ΕΣΣΕ των εργαζομένων στη ΔΕΗ

Η νέα τριετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ υπογράφτηκε σήμερα το απόγευμα μεταξύ του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου της επιχείρησης Αρ.Ζερβού και του Προέδρου και του ΓΓ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Ν.Φωτόπουλου και Κ.Κατσαρού, αντίστοιχα.
Μετά από τρείς μήνες περίπου εντατικών διαβουλεύσεων τόσο μεταξύ της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων-μελών της όσο και με τη Διοίκηση της ΔΕΗ η νέα ΕΣΣΕ , υπό τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί πραγματική κατάκτηση για τους χιλιάδες εργαζόμενους της Επιχείρησης.

Τις επόμενες ημέρες και μετά την υπογραφή της ΕΣΣΕ με τις άλλες εταιρίες του ομίλου ΔΕΗ και συγκεκριμένα τις Διοικήσεις των ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και ΑΔΜΗΕ ΑΕ, θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση.

ΔΑΚΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ:Οι περικοπές των εργαζομένων μοιράζονται απλόχερα σε ποδοσφαιρικές ομάδες από την ανήμπορη διοίκηση Ζερβού

Γαλαντόμος προς τις τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες του Ν. Ευβοίας αποδεικνύεται ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Ζερβός με ποσά που αγγίζουν τα 330 χιλιάδες ευρώ!!!
Οι χορηγίες, τα υπέρογκα διαφημιστικά πακέτα αλλά  και οι ακριβοπληρωμένοι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι τα μόνα που εφαρμόζει και υπερασπίζεται πλέον η πιο αποτυχημένη διοίκηση που πέρασε από την Επιχείρηση.
Την ώρα μάλιστα που ο κ. Ζερβός παρακαλάει για δάνεια και για λεφτά και παράλληλα κινδυνολογεί θρασύτητα με την έλλειψη ρευστότητας, εκείνος προκαλεί με αποφάσεις που δείχνουν ότι δεν τον αγγίζουν οι μνημονιακές πολιτικές δίνοντας τεράστια ποσά όχι για ανάπτυξη και έργα αλλά για τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες.
Η ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ αλλά και οι εξαθλιωμένοι μισθολογικά εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, νιώθουν οργή και θυμό απέναντι στην παρούσα διοίκηση (και για τον Γενικό Διευθυντή Παραγωγής), η οποία αφενός χαρίζει χιλιάδες ευρώ σε ποδοσφαιρικούς παράγοντες και αφετέρου κόβει αβίαστα και με αναδρομική ισχύ τους μισθούς των εργαζόμενων και επιθυμεί ανοικτά και δημόσια να περιορίσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις.
Τα «δωράκια» και οι χορηγίες σε αθλητικούς συλλόγους την εποχή που οι μισθοί μειώνονται, η ανεργία θερίζει και η ακρίβεια αυξάνεται μόνο ως προσβολή μπορεί να χαρακτηρισθεί απέναντι σε όσους υποφέρουν καθημερινά από τους τροικανούς και το ΔΝΤ.
Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι ο αριστερόστροφος «προοδευτικός κ. Αρθούρος, αντί να συνεισφέρει για το καλό της Επιχείρησης, των εργαζομένων της και του κοινωνικού συνόλου φροντίζει να σκορπάει σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους πακτωλό χρημάτων. Μήπως κάποιοι επιτέλους  πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους;
                             
                             Γραφείο Τύπου ΔΑΚΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Αρθ. Ζερβός: Από ναύαρχος...βαρκάρης!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ
Η ολική υποβάθμιση της άλλοτε πιο κερδοφόρας Επιχείρησης της χώρας είναι διαρκής.
Η ηλεκτρική ενέργεια ένα από τα πιο σημαντικά και πολύτιμα αγαθά στη χώρας μας αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης (μικρών και μεγάλων επαγγελματικών ομάδων) 
για να υπάρξει μία ευημερούσα κοινωνία. 
Ειδικά προς τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες συμπολιτών μας, το ηλεκτρικό ρεύμα μαζί
με την εκπαίδευση, την υγεία και την εργασία τα βασικά αγαθά για κάθε έλληνα βρίσκονται σε οργανωμένο σχέδιο διάλυσηςς και απαξίωσης τους.
Ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν, διοίκηση της ΔΕΗ δεν είχε κάνει τόσα αλλεπάλληλα και επικίνδυνα λάθη και ποτέ άλλοτε δεν είχε τόση ανεκτικότητα σε κυβερνητικά σχέδια πλήρης ιδιωτικοποίησης της από έναν άνθρωπο που υποτίθεται ότι  έχει αριστερή και «προοδευτική» ιδιοσυγκρασία…
Η ανευθυνότητα, η αδυναμία και η αδιαφορία που διακρίνει τη διοίκηση Ζερβού συμπληρώθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα  από την εξευτελιστική υποχωρητικής της διαχείριση απέναντι στους μνημονιακούς ψευτοσοσιαλιστές που κυβέρνησαν τον τόπο και οδήγησαν σε τιτανικό την μεγαλύτερη επιχείρηση της πατρίδας μας, βουλιάζοντας το υπερωκεάνιο που λέγεται ΔΕΗ!
Ο συμπαθής, λατρευτός αλλά και ανήμπορος  Πρόεδρος της Επιχείρησης κατάφερε να γκρεμίσει τον γίγαντα ΔΕΗ σε δύο μόλις χρόνια παρουσίας του, με την βοήθεια των «φωτισμένων» φίλων και συνδιοικούντων μυστικοσυμβούλων του και να την κάνει διάτρητη απέναντι στους ανταγωνιστές της.
Ο κ. Ζερβός οδήγησε σε μεγάλη απαξίωση την ΔΕΗ αφενός ζητιανεύοντας και ελεημονώντας δανεικά από τράπεζες και αφετέρου να ανακοινώνει με φοβικό τρόπο ότι υπάρχει έλλειψη ρευστού τρομοκρατώντας το προσωπικό του Ομίλου ΔΕΗ.Επιμένει να μην εκπληρώνει τις οικονομικές εκρεμότητες και υποχρεώσεις προς τον παραγωγικό του ιστό δηλαδή τους εργαζόμενους (πχ. ρεπό παρελθόντων χρόνων κλπ) ενώ από την άλλη χορηγεί γενναιόδωρα χιλάδες ευρώ σε διαφημίσεις και ποδοσφαιρικές ομάδες!!!
-  Ο σημερινός αποτυχημένος Διευθύνοντας Σύμβουλος δέχτηκε να κάνει τον φοροεισπράκτορα των Βενιζέλου, Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου με το περιβόητο χαράτσι με συνέπεια να φαλιρίσει την Επιχείρηση από τους χιλιάδες ανεξόφλητους λογαριασμούς.
-  Βούλιαξε τα οικονομικά δεδομένα της ΔΕΗ σε 1,4 εκατ. ευρώ καθαρές ζημιές χωρίς καμία αναπτυξιακή πολιτική και κυρίως χωρίς επενδύσεις.
-  Παρά τις μεγάλες μισθολογικές περικοπές των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ που έφτασε στο ύψος των 500 εκ. ευρώ αλλά και τις αυξήσεις των τιμολογίων η διοίκηση Ζερβού απέτυχε να φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα και να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της Επιχείρησης.
- Για το αίσχος με τις εργολαβίες, τις ρευματοκλοπές, τις «εξαφανίσεις» μετασχηματιστών που είναι μία συνεχόμενη σημαντική οικονομική αιμορραγία, η ανήμπορη διοίκησης Ζερβού δεν έχει πάρει ούτε ένα σοβαρό μέτρο αντιμετώπισης.
-  Ούτε επικοινωνιακά, το κραχ των δύο ιδιωτικών ενεργειακών εταιρειών δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ώστε να παρουσιάσει στον έλληνα καταναλωτή τη σημαντική προσφορά που έχει ο Όμιλος ΔΕΗ και οι θυγατρικές της σε υπηρεσίες και σε παροχές ενώ έχει γίνει θεατής στις εξελίξεις με την Αλουμίνιον
Κάποιοι λοιπόν οφείλουν να σταματήσουν ετούτη την ανάλγητη διοίκηση της ΔΕΗ από το καταστροφικό της έργο. Ήρθε η ώρα των εργαζομένων να στείλουν ηχηρό μήνυμα αγανάκτησης και οργής και να αλλάξουν μία και καλή όσους έπαιξαν και έβαλαν σε κίνδυνο το εργασιακό τους μέλλον.

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Το Άγιο το Πνεύμα, το ελληνικό…


Το Άγιο το Πνεύμα, το ελληνικό...
Ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν είχε τόση ανάγκη το Ελληνικό Φως που δίνει απάντηση στο σκοτάδι της οικονομικής και φυσικής θηριωδίας.Η χαλιναγώγηση της κτηνώδους φύσης του ανθρώπου είναι αποτέλεσμα του Αγίου Πνεύματος. Αυτού που έκανε τον ισχυρό να σεβαστεί τον ανίσχυρο. Που ανέδειξε το Δίκαιο υπεράνω της Δύναμης, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι το να έχεις τα μέσα επιβολής δεν σημαίνει ότι έχεις και το δικαίωμα να επιβάλλεις.
Σε αυτά τα Ιερά χώματα, η πορεία του ανθρωπίνου γένους έλαβε την πνοή του Ελληνικού πολιτισμού που γέννησε μέσα στα σπλάχνα του το Δίκαιο, το Κοινό καλό, τον Ηρωϊσμό και τον αγώνα για την Πόλη.
Αυτές οι αρχές έμελλε να μείνουν αναλλοίωτες μέσα στους αιώνες διαχωρίζοντας τον ανθρωπισμό από την κτηνωδία, όσα μετάξια, στολίδια και πετράδια αν έφερε. Το Φως του Εσταυρωμένου που σκόρπισε Αλήθεια και δικαιοσύνη ήλθε σαν φυσική συνέχεια του Ελληνικού υποβάθρου που είχε ορθώσει τείχος απέναντι στις αδηφάγες ορδές της δουλείας και της ανελευθερίας.
Σήμερα κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί: Όπου υπήρξε Ελλάδα, υπήρξε και η διάδοση του Λόγου των Αποστόλων. Όπου έφευγε η Ελλάδα, έφευγε μαζί της και το Φως του Λόγου εγκαταλείποντας πληθυσμούς στο σκοτάδι ενός απάνθρωπου εξουσιασμού.
Η δόμηση του αισθήματος δικαίου μέσα στον πανίσχυρο Ελληνικό πολιτισμό, αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα ανεξήγητο μυστήριο. Ποιό Άγιο Πνεύμα έκανε αυτούς τους ισχυρούς άνδρες να παραδώσουν οικειοθελώς την εξουσία τους μέσα σε ένα σύστημα τιμής; Ποιά Θεία πνοή έκανε τον πλούσιο να χαλιναγωγεί την δύναμη του αλλά και να προσφέρει με τόσο πάθος στην ίδια του την Πόλη όλο του το βιός; Ποιός λαός στ’ αλήθεια έχει τόσους Εθνικούς ευεργέτες, από τους σμιλευμένους σε στήλες Αναθημάτων, έως την Μπουμπουλίνα, τον Μπενάκη και τον Συγγρό;
Πόσο υπέροχος μπορεί να είναι ένας λαός όπου οι Άνδρες του δόμησαν τον κώδικα προστασίας των Γυναικών και παιδιών τους για πρώτη φορά στην ιστορία; Την ίδια στιγμή που ακόμα και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη τα ανίσχυρα μέλη της κοινωνίας στερούνται ακόμα και του δικαιώματος της επιβίωσης εφ’ όσον ο Μουλάς, ο Αφέντης το επιθυμήσει;
Η απάντηση βρίσκεται ακριβώς στο σύστημα καταξίωσης του Ελληνικού πολιτισμού που θαρρείς παραμένει αναλλοίωτο μέσα στον χρόνο.
Αγαθός και Άξιος ήταν αυτός που έβαζε το Εγώ του πίσω από το “Εμείς”. Που κατέπνιγε το προσωπικό του συμφέρον για το συμφέρον της πατρίδας. Στην ιστορία έμενε ο Ήρωας, ο Ευεργέτης, ο Μάρτυρας, ο Άγιος και όχι ο Ιούδας ή ο εφιάλτης.
Σήμερα λοιπόν που η ανθρωπότητα βάλλεται από εξ Ανατολών από την πρωτόγονη βαρβαρότητα, την γενοκτονία, την μισαλλοδοξία και τον σκοταδισμό, μα και εκ Δυσμάς από τα αδηφάγα χρηματοοικονομικά συμφέροντα που διαλύουν κοινωνίες, το Άγιο το Πνεύμα το Ελληνικό καθίσταται πιο αναγκαίο από ποτέ.
Για να διδάξει στον άνθρωπο ότι η ίδια του η ύπαρξη δεν βασίστηκε σε εγωπαθείς αμόρφωτους που γέμιζαν λογαριασμούς στην Ελβετία, εις βάρος των συμπολιτών τους αλλά στους Ήρωες που έδωσαν περιουσία και αίμα για την πατρίδα.
Για να διδάξει όμως επίσης ότι ο Έλληνας δεν κληρονομεί κανένα δικαίωμα παρά μόνο μία τεράστια ευθύνη: Να υπερασπίσει και να μεταλαμπαδεύσει αυτό το Θείο Δώρο του Πνεύματος στα πέρατα της Γης. Με τίμημα ακόμα και την προσωπική του Θυσία.
Αυτό είναι το μυστικό που πέρασε από τον Αριστοτέλη στον Αλέξανδρο γι’ αυτό ακόμα και σήμερα τον δοξάζουν ως απελευθερωτή οι υποτιθέμενοι κατακτημένοι.
Αυτή είναι η διδαχή που πέρασε από τον Σταυρό μέσω των Αποστόλων σε όλο το μήκος της οδού που διάνοιξε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Τράγος των Αιγών σύμφωνα με τον προφήτη Δανιήλ.
newsbomb.gr