Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Πού κερδίζει και πού χάνει η ΔΕΗ


Η ΔΕΗ έχει υποστηρίξει εμμέσως πλην σαφώς ότι,
επειδή το περιθώριο ήταν ποσοστιαίο, οι παραγωγοί είχαν συμφέρον να χρησιμοποιούν ακριβό και όχι φθηνό φυσικό αέριο, γιατί έτσι κέρδιζαν «δραχμικά» από το περιθώριο μεγαλύτερα ποσά.
Από την αλλαγή η ΔΕΗ εξοικονομεί 120-140εκατ. ευρώ, αλλά, σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς που κάνει, ενδέχεται να βρεθεί με ισόποσες απώλειες από την εφαρμογή των νέων μέτρων για τις ΑΠΕ, οπότε δεν θα υπάρχει εξοικονόμηση και κέρδος και θα συνεχίσει να ζητεί μεσοσταθμικές αυξήσεις 4% για το υπόλοιπο του έτους. Το άλλο πρόβλημα της ΔΕΗ είναι οι εκπτώσεις στο βιομηχανικό ρεύμα. Ενδέχεται να κοστίσουν στη ΔΕΗ, η οποία άλλωστε, και με αφορμή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με ελληνικές βιομηχανίες, έχει υποστηρίξει ότι δεν είναι δυνατόν να πουλάει το ρεύμα κάτω από το κόστος που έχει.

Για την ώρα πάντως το 2013 κυλάει θετικά για τη ΔΕΗ. Οι συγκυρίες ήταν ευνοϊκές, τόσο με τα δικαιώματα των ρύπων, οι τιμές των οποίων κατέρρευσαν και έδωσαν τη δυνατότητα στην επιχείρηση να εφοδιασθεί με φθηνά δικαιώματα, 40% χαμηλότερα από όσο είχε αρχικά υπολογίσει.
Επίσης εξαιρετικά ευνοϊκή ήταν η συγκυρία με τις βροχές που επέτρεψε στη ΔΕΗ, τουλάχιστον για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, να χρησιμοποιεί τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια για να παράγει κατά μέσον όρο το 17% της ενέργειας, αξιοποιώντας αυτή τη δυνατότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου