Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Στηρίζει το λιγνίτη η γερμανική κυβέρνηση


Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σκοπό να κλείσει τα

λιγνιτωρυχεία καθησυχάζει, με επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Sigmar Gabriel, τις επιχειρήσεις ενέργειας της χώρας.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο αναφέρει ότι έχει στην κατοχή του το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής, ο Gabriel μεταξύ άλλων τονίζε ότι «τόσο ο άνθρακας, όσο και ο λιγνίτης θα εξακολουθήσουν να..
διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην διασφάλιση και την παροχή οικονομικά προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Και με το λιγνίτη ακόμη περισσότερο».
Ο λιγνίτης, που αποτελεί την πιο «βρώμικη» πηγή ενέργειας, το 2014 αντιπροσώπευσε το 25,6% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της βιομηχανικής ένωσης BDEW. Σημειωτέον, μόνον ένα ποσοστό της τάξης του 25,8% της ενεργειακής ζήτησης κάλυψαν οι ΑΠΕ.
Όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο, πλήθος περιβαλλοντικών ομάδων έχουν επικρίνει ανά διαστήματα την αυξανόμενη εξάρτηση της Γερμανία από το λιγνίτη, προειδοποιώντας ότι ίσως και να μην «πιαστεί» ο ευρωπαϊκός στόχος για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% ως το 2020.
Λαμβάνοντας ημίμετρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναγκάσει τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες καύσης άνθρακα να μειώσουν την παραγωγή τους, άρα και τη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων ενέργειας. Ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση του ενεργειακού κλάδου, ο οποίος προειδοποιεί για απώλεια ενός μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, η χώρα δεν θα μπορούσε να απεξαρτηθεί ταυτοχρόνως και από το λιγνίτη και από την πυρηνική ενέργεια. Αυτή τη στιγμή ο λιγνίτης θα χρησιμοποιηθεί για την εγγύηση της ευστάθειας του δικτύου και της συγκράτησης των τιμών ρεύματος.

Θετική είδηση για RWE, Vattenfall
Αυτή τη στιγμή, η RWE ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας της Γερμανίας, στηρίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στο λιγνίτη. Μόνον το 2014, το 37% της ηλεκτρικής παραγωγής προήλθε από λιγνίτη και μόλις το 5% από τις ΑΠΕ.
Αντιστοίχως, η στήριξη της Γερμανίας στο λιγνίτη θα αποτελέσει «ευλογία» για τη σουηδική Vattenfall, η οποία αναζητά αγοραστή για την πώληση των λιγνιτωρυχείων που διαθέτει στη χώρα.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής της ομάδα εργαζομένων της σουηδικής ΥΚΩ Rainer Kruppa δηλώνει καχύποπτος με εν λόγω εξαγγελίες, αφού όπως υποστηρίζει ακόμη δεν έχει πειστεί πλήρως ότι έτσι διασφαλίζονται θέσεις εργασίας.


 http://energypress.gr/news/stirizei-ligniti-i-germaniki-kyvernisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου