Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ οδηγείται σε κατάρρευση...


Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό κίνδυνο κατάρρευσης της ΔΕΗ εάν η εταιρεία υποχρεωθεί στις επικείμενες δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας να διαθέτει μεγάλο μέρος της παραγωγής της κάτω του κόστους, έκρουσε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης μιλώντας σε ημερίδα της ΡΑΕ για την προετοιμασία των δημοπρασιών. 
Όπως είπε κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη ΔΕΗ σε κατάρρευση "και αυτό δε θα το επιτρέψουμε”. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επανέλαβε τις ενστάσεις της εταιρείας κατά των δημοπρασιών, που σχεδιάζονται προκειμένου να ανοίξει η αγορά της λιανικής του ρεύματος και να παραχωρηθούν μερίδια αγοράς σε ανταγωνιστές. Έκανε λόγο για στρεβλώσεις της αγοράς τόσο στην παραγωγή όσο και στη λιανική και χαρακτήρισε τα ΝΟΜΕ ως όχι αναγκαίο μηχανισμό που μπορεί να
δημιουργήσει κινδύνους και ανεπανόρθωτη ζημιά και αποσταθεροποίηση. 
"Παρουσιάσαμε τις θέσεις μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και μας άκουσαν με ενδιαφέρον” τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι τα ΝΟΜΕ είναι "ψευδεπίγραφα” αφού δεν έχουν σχέση με τις γαλλικές δημοπρασίες που κάλυπταν το πλήρες κόστος παραγωγής της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρισμού και απευθύνονταν στη βιομηχανία. 
Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε επίσης ότι η φθηνή παραγωγή της ΔΕΗ σήμερα δεν είναι τα λιγνιτικά αλλά μόνο τα υδροηλεκτρικά και πρόσθεσε ότι οι δημοπρασίες δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς. Ο ίδιος τόνισε ότι η ΔΕΗ επιμένει στη δημιουργία θυγατρικών με πελατολόγιο από όλες τις κατηγορίες, που θα συμπράξουν με ιδιώτες προκειμένου να ανοίξει ομαλά η αγορά της λιανικής του ρεύματος. 
Οκτώβριο οι δημοπρασίες
Στην ημερίδα της ΡΑΕ, ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ, που θα έχει και την ευθύνη της διενέργειας των δημοπρασιών παρουσίασε τους σχετικούς κώδικες στους ενδιαφερόμενους παίκτες της αγοράς. Όπως είπε ο επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ Μιχάλης Φιλίππου τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα για ένα τόσο δύσκολο τεχνικά εγχείρημα όπως είναι ουσιαστικά η δημιουργία μιας νέας προθεσμιακής αγοράς. "Τα χρονοδιαγράμματα απέχουν από το να είναι ρεαλιστικά αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε” ανέφερε. 
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε η πρεμιέρα των δημοπρασιών θα γίνει τον Οκτώβριο και όχι το Σεπτέμβριο (πιθανόν στο τέλος του μήνα) με δύο χωριστά προϊόντα ένα 150MW με φυσική παράδοση της ενέργειας στους προμηθευτές μέσα στο Δεκέμβριο του 2016 και ένα 200MW με φυσική παράδοση την 1η Ιανουαρίου 2017.
Θα ακολουθήσουν ακόμη 3 δημοπρασίες μέσα στο 2017 για συνολική ποσότητα 676MWh ανά ώρα ενώ τον Ιούλιο του 2017 θα υπάρξει επαναπροσδιορισμός για τις ποσότητες που θα πρέπει να δημοπρατηθούν το 2018. 
Πολλά θα εξαρτηθούν και από την τιμή της εκκίνησης η οποία θα προσδιοριστεί ως γνωστόν από υπουργική απόφαση. 


Του Χάρη Φλουδόπουλου - capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου