Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Έκλεισε η συμφωνία ΔΕΗ - Αλουμίνιον για τα τιμολόγια του ρεύματος


Μία νέα σελίδα στις σχέσεις της Αλουμίνιον με τη ΔΕΗ σηματοδοτεί η σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος 7ετούς διάρκειας που ενέκρινε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ και έβαλε τέλος στη χρόνια διαμάχη των δύο εταιρειών. Είναι μια συνολική συμφωνία που προέκυψε υπό το κράτος των προαπαιτουμένων και αφού συνεκτιμήθηκαν διάφοροι παράγοντες στις συζητήσεις με τον βασικό μέτοχο και ειδικά με τον υπουργό Ενέργειας» είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, επικεντρώνοντας στα οφέλη για τη ΔΕΗ από την προκαταβολή ύψους 100 εκατ. ευρώ, που βάσει της συμφωνίας θα καταβάλει η Αλουμίνιον εντός 15 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, προπληρώνοντας κατανάλωση του επόμενου έτους, αλλά και τη συνάρτηση της
τιμής με τη διεθνή τιμή του αλουμινίου με ρήτρα αναπροσαρμογής προς τα πάνω. «Εύχομαι στην ΑτΕ να αξιοποιήσει τα αναμφισβήτητα οφέλη από την παρούσα συμφωνία αποδοτικά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στην αύξηση των θέσεων εργασίας», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης κλείνοντας τις εργασίες της γενικής συνέλευσης και συμπλήρωσε:
« Η συγκεκριμένη τιμολόγηση της ΑτΕ καταδεικνύει εμφαντικά την αναγκαιότητα αφαίρεσης της ενέργειας που διατίθεται στους καταναλωτές Υ.Τ. από το μερίδιο της αγοράς που προβλέπεται να απολέσει η ΔΕΗ υποχρεωτικά, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές». Πρόκειται για αίτημα που έχει υποβάλει η ΔΕΗ τόσο στους θεσμούς όσο και στις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ελάχιστο κατώτατο όριο τιμολόγησης της Αλουμίνιον μετά τις εκπτώσεις που απορρέει από τη σύμβαση είναι στα 31,6 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή κάτω από τα 36,6 ευρώ η μεγαβατώρα που έδωσε η Διαιτησία στην Αλουμίνιον αλλά πάνω από τα 27 ευρώ η μεγαβατώρα που ορίστηκε με την υπουργική απόφαση για τα ΝΟΜΕ το λειτουργικό κόστος λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ. Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, η οποία –όπως αναφέρει χαρακτηριστικά– αναγνωρίζει τα ειδικά καταναλωτικά χαρακτηριστικά της Αλουμίνιον της Ελλάδας και ταυτόχρονα ενισχύει τη ρευστότητα της ΔΕΗ, εξέφρασε με σχετική ανακοίνωσή του ο oμιλος Μυτιληναίου.
«Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα εντατικών αλλά και πολύμηνων διαπραγματεύσεων των δύο μερών και κλείνει οριστικά την αντιπαράθεση ΔΕΗ - Αλουμίνιον της Ελλάδος για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει η ανακοίνωση του ομίλου Μυτιληναίου και υπογραμμίζει ότι «πάγια θέση του ομίλου είναι η στήριξη της ΔΕΗ, διότι χωρίς ΔΕΗ δεν υπάρχει αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, ούτε ενεργοβόρος βιομηχανία στην Ελλάδα».
Θετικό μήνυμα εξέπεμψαν για το σύνολο της ενεργοβόρου βιομηχανίας η σύμβαση ΔΕΗ - Αλουμίνιον και η γενικότερη αντίληψη στήριξής της που εξέφρασαν ο κ. Παναγιωτάκης και συνολικά η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, που τοποθετήθηκε στη γενική συνέλευση εκ μέρους του βασικού μετόχου.
 Αντιθέτως, σειρά ερωτημάτων σε σχέση με τις επιπτώσεις της σύμβασης στα λειτουργικά κέρδη της επιχείρησης και την πιθανή έγερση θεμάτων ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων, όπως και πρόταση έναρξης ισχύος της ρήτρας αλουμινίου από την αναδρομική ισχύ της σύμβασης (1/7/2016), η οποία ετέθη σε ψηφοφορία και απερρίφθη, υπέβαλε ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ. Υπέρ της σύμβασης ψήφισαν, εκτός το βασικού μετόχου, το ΤΑΙΠΕΔ και το ΙΚΑ, ενώ κατά ψήφισαν ξένοι θεσμικοί εκπροσωπώντας 3.613.581 μετοχές και παρών ξένοι θεσμικοί που εκπροσωπούν 2.116.029 μετοχές.
Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε αισιοδοξία σε σχέση με την πορεία του διαγωνισμού παραχώρησης του 24% του ΑΔΜΗΕ. Ανακοίνωσε ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στις 12 Οκτωβρίου και εκτίμησε ότι, εκτός της ιταλικής Τerna και της κινεζικής State Grid, προσφορά θα καταθέσει και η γαλλική RTE και μάλιστα από κοινού με την εταιρεία ηλεκτρισμού του Καναδά. Σε ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε χαρακτηριστικά «αντέχουμε και θα αντέξουμε» και αναφέρθηκε στα χρωστούμενα που έχει λαμβάνειν από ανεξόφλητους λογαριασμούς του Δημοσίου ύψους 200 εκατ. ευρώ αλλά και στις επιστροφές ΥΚΩ της περιόδου 2012 - 2015 ύψους 600 εκατ. ευρώ. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας ομολογιακής έκδοσης το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα βγει πρώτα στις αγορές η χώρα.


Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου