Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Αδιέξοδο με τον υπολογισμό των ΥΚΩ που χρεώνονται… κατά προσέγγιση – Σε ακρόαση ο ΑΔΜΗΕ

Θοδωρής Παναγούλης
Στον αέρα παραμένει ο ακριβής υπολογισμός των ποσών που αντιστοιχούν στις ΥΚΩ, με τη ΔΕΗ να ζητάει 600 εκατ. ευρώ καθυστερούμενα για την τετραετία 2012 – 2015, και τη ΡΑΕ  να αρνείται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή των ανακτήσιμων ποσών εάν δεν υπάρξει επίσημος υπολογισμός τους από τον ΑΔΜΗΕ.
Το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν τηρεί, όπως θα έπρεπε, σχετικό λογαριασμό με καταγεγραμμένα τα έσοδα και τα έξοδα, τον φέρει και πάλι ενώπιον της ΡΑΕ σε ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για τη Μεγάλη Τρίτη.
Παράλληλα έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο στον ΔΕΔΔΗΕ (ο οποίος έχει τα στοιχεία για το ποσόν των ΥΚΩ που αναλογεί σε κάθε καταναλωτή και συνεπώς
τα ποσά που δικαιούται να εισπράξει κάθε προμηθευτής) να «τρέξει» και να παρουσιάσει αναλυτικά τις εισπράξεις που δικαιούται κάθε προμηθευτής για ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ κατά την περίοδο 2012 – 2015.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει επιπλέον την τοπική Διαχείριση των ΥΚΩ στα νησιά, οφείλει επίσης να πληρώνει αντίστοιχα τους προμηθευτές τα ποσά που δικαιούνται, πράγμα που δεν γινόταν τα τελευταία χρόνια.
Η όλη αυτή σύγχυση έχει ως αποτέλεσμα, αφενός μεν να μην υπάρχει αντικειμενική μέτρηση για ένα σοβαρό μέγεθος που επηρεάζει τους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών, αφετέρου δε η ΔΕΗ να περιμένει να εισπράξει πολύ μεγάλα ποσά, ύψους 600 εκατ. ευρώ όπως υποστηρίζει, χωρίς αυτό να είναι εφικτό με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται σε καιρούς απόλυτης έλλειψης ρευτότητας.
Από την άλλη βέβαια, εάν υποθέσει κανείς ότι οτι υπολογισμοί της ΔΕΗ είναι ακριβείς, η καθυστέρηση στον επίσημο υπολογισμό γλιτώνει τους καταναλωτές από ποσά που θα κληθούν, αργά ή γρήγορα να πληρώσουν μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.
Οι λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) αφορούν κυρίως τα επιπλέον κόστη που υπάρχουν για την ηλεκτροδότηση των νησιών, αλλά και τα κονδύλια που δαπανώνται για τα ειδικά τιμολόγια των πολύτεκνων, του ΚΟΤ κ.λπ. Τα κόστη αυτά πρέπει να ανακτώνται από τους καταναλωτές ρεύματος μέσα από ειδική χρέωση στους λογαριασμούς που εκδίδουν οι προμηθευτές με πρώτη τη ΔΕΗ.
Το ετήσιο ανακτήσιμο ποσό των ΥΚΩ το οποίο πράγματι προσθέτουν οι εταιρείες εμπορίας στους λογαριασμούς ρεύματος έχει οριστεί με νόμο, με σχετικώς αυθαίρετο τρόπο,  και είναι «καρφωμένο» στην ίδια τιμή από το 2012 και μετά.  Θα ανέμενε όμως κανείς ότι κάποιος ανεξάρτητος φορέας θα υπολογίζει, απολογιστικά, τα πραγματικά κόστη των υπηρεσιών αυτών, ώστε να γίνεται εκ των υστέρων εκκαθάριση και να ανακτώνται τα πραγματικά ποσά, είτε μεγαλύτερα, είτε μικρότερα από εκείνα που ορίζει ο νόμος.
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, τη δουλειά αυτή, το να τηρεί δηλαδή σχετικό λογαριασμό με καταγεγραμμένα τα έσοδα και τα έξοδα, θα έπρεπε να την κάνει ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ωστόσο επικαλούμενος διάφορα τεχνικά και άλλα προβλήματα απέχει από την υποχρέωσή του αυτή, έχει μάλιστα απαντήσει αρνητικά σε σχετικές οχλήσεις των αρμόδιων αρχών.
Το αποτέλεσμα είναι, η μεν ΔΕΗ να υποστηρίζει ότι η διαφορά ανάμεσα στα κόστη που έχει καταβάλλει η ίδια για ΥΚΩ (ηλεκτροδότηση νησιών κ.λπ.) και στα ποσά που έχει ανακτήσει μέσω των λογαριασμών για τα έτη 2012  2015 φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ, η δε ΡΑΕ, που θα πρέπει να αποφασίσει για την ανάκτηση των ΥΚΩ, να μην έχει κανένα στοιχείο από ανεξάρτητο φορέα, παρά μόνον τα στοιχεία της ΔΕΗ. Η οποία ΔΕΗ, ειδικά κατά την παρούσα περίοδο της έντονης ταμειακής ασφυξίας, επαναφέρει συνεχώς το θέμα της είσπραξης των ποσών που της οφείλονται από τα προηγούμενα χρόνια.
«Πρέπει κάποια στιγμή να πάρουμε πίσω αυτά τα χρήματα, όχι κατ’ ανάγκην όλα μαζί, αλλά να τα πάρουμε» λένε χαρακτηριστικά, υπεύθυνα στελέχη της επιχείρησης.
Πρέπει να σημειωθεί επιπλέον, ότι τα πραγματικά ποσά που δαπανώνται για ΥΚΩ και πρέπει να ανακτηθούν, πιθανότατα είναι πολύ διαφορετικά από όσα προβλέπει ο νόμος. Τα πρώτα χρόνια επειδή τα κόστη καυσίμου (ντίζελ) ήταν στην πραγματικότητα μεγαλύτερα, στη συνέχεια, δε, με την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου, επειδή τα κόστη καυσίμου είναι σημαντικά χαμηλότερα.
Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση της ίδιας της ΔΕΗ το Μάιο του 2016, «τα τιμολόγια της ΔΕΗ για το 2015 περιελάμβαναν χρεώσεις για ΥΚΩ της τάξης των 625 εκατ. ευρώ. Το κόστος της ΔΕΗ για την παροχή των ΥΚΩ, το οποίο έπρεπε να καλυφθεί από τις χρεώσεις αυτές αφορά στο 2014 και ανήλθε σε 758 εκατ. Άρα η ΔΕΗ υποανέκτησε 133 εκατ. περίπου. Το αντίστοιχο κόστος παροχής ΥΚΩ για το 2015, το οποίο θα πρέπει να ανακτηθεί εντός του 2016 εκτιμάται σε 720 εκατ. περίπου. Η συνολική υποανάκτηση της ΔΕΗ για την παροχή ΥΚΩ ανέρχεται στο ποσό των 600 εκατ. περίπου για τα έτη 2012-2015».


 http://energypress.gr/news/adiexodo-me-ton-ypologismo-ton-yko-poy-hreonontai-kata-proseggisi-se-akroasi-o-admie-ti-m-triti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου