Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: "Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κάνει το μάνατζερ στο ξεπούλημα της ΔΕΗ"








Συναδέλφισσες – φοι,      


   Ο Όμιλος ΔΕΗ και οι εργαζόμενοί του βρίσκονται στο μεταίχμιο δυσμενών εξελίξεων με βάση τους σχεδιασμούς και τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης και της Διοίκησης του Ομίλου.

   Πέρασαν τρία χρόνια που ο Ελληνικό λαός τους ανέθεσε την ευθύνη για την τύχη της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας και των χιλιάδων εργαζομένων της, ώστε να κάνουν πράξη τις διακηρύξεις τους για ενιαία-δημόσια και ισχυρή ΔΕΗ με ευημερία του προσωπικού της και προστασία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι διακηρύξεις αποδείχθηκαν ψεύτικες και το μέλλον μας αβέβαιο.


Δυστυχώς για εμάς τους εργαζόμενους ακούσαμε τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ να αναγγέλλει διάφορους σχεδιασμούς για τον τρόπο πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, για μείωση του προσωπικού της εταιρείας και μείωση δαπανών-μισθών.


Δυστυχώς για εμάς τους εργαζόμενους οι ημέρες είναι συννεφιασμένες και ομιχλώδεις, όταν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες δεν έχει υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αφότου έληξε και αυτό συμβαίνει με την Κυβέρνηση της πρώτης φοράς «αριστεράς»


Δυστυχώς την ίδια στιγμή ο οίκος Mckenzie που ο ίδιος προσέλαβε μας μιλάει για μια εταιρεία χρεωκοπημένη επί της ουσίας, αφού δεν μπορεί να αποπληρώσει της δανειακές της υποχρεώσεις, μας λένε ότι οι τράπεζες θα έχουν πλέον την εποπτεία της ΔΕΗ και ότι το προσωπικό το οποίο έχει συνεισφέρει 5 δις ευρώ μέσω της μείωσης της μισθοδοσίας στην προσπάθεια διάσωσης της εταιρίας, θα πρέπει να ανανεωθεί-απολυθεί, γεγονός που ο ίδιος ο Πρόεδρος δεν διαψεύδει.


Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι ο κ. Παναγιωτάκης είναι ο Δούρειος Ίππος που δίνει κατευθύνσεις στην Κυβέρνηση του για το τι πρέπει να κάνει ώστε να ξεπουληθεί πιο εύκολα η ΔΕΗ και με ποιον τρόπο ενώ έλεγε ότι θα παραιτηθεί .


Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας είναι η χειρότερη από δημιουργίας της και οι ευθύνες αυτών που την έφεραν στο χείλος του γκρεμού είναι τεράστιες. Η ανάληψή τους θεωρείται πράξη αυτονόητη, διαφορετικά οι Διοικούντες γίνονται επικίνδυνοι για τα συμφέροντα της ίδιας της εταιρείας και των εργαζομένων της.

Ο κ. Παναγιωτάκης οφείλει να δώσει άμεσες και συγκεκριμένες απαντήσεις, όπως:


  • Τι έκανε τρία χρόνια αφότου ανέλαβε την ευθύνη της επιχείρησης;
  • Γιατί έφτασε η ΔΕΗ σε σημείο να μην μπορεί να δανείζεται;
  • Γιατί αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και έμεινε από ρευστότητα;
  • Γιατί προχωρά σε απολύσεις προσωπικού;
  • Γιατί προσλαμβάνει ξένους οίκους για να του υποδείξουν το επιχειρησιακό σχέδιο διάσωσης; Αυτό μαρτυρά την πλήρη αδυναμία διοίκησης και την ακαταλληλότητα του ανθρώπου για τη συγκεκριμένη θέση.
  • Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κάνει το μάνατζερ στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, Επιτέλους  πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η ΔΕΗ εξαιτίας των τραγικών επιλογών του.


Με την τακτική που εφαρμόζει ο επικεφαλής της Επιχείρησης, όσον αφορά τα σχέδια για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (κλιμάκια, κοινωνικό μισθό κ.α.), επιχειρεί να διχάσει το προσωπικό του Ομίλου, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά ότι μόνο σε αυτό τον τομέα είναι «ικανός μάνατζερ».


Με ένα δισέλιδο και μία επιστολή προβοκατόρικη για τη Συλλογική Σύμβαση προσπαθεί τεχνηέντως να κωλυσιεργήσει την υπογραφή της ώστε να φτάσουμε στη μετενέργεια και να διασπάσει το προσωπικό. Αυτό θα έχει τραγικά αποτελέσματα για τον Όμιλο ΔΕΗ και τους εργαζόμενους, (ατομικές συμβάσεις - πρακτική που  χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες).

Συνάδελφοι,


Η κυβέρνηση έχει ιστορική ευθύνη για τα συμβαίνοντα στην επιχείρηση και οφείλει να απαλλάξει τη ΔΕΗ από τα «βαρίδια» που την καθήλωσαν στο τέλμα, εκτός αν συνειδητά τα προστατεύει γιατί είναι «σάρκα εκ της σαρκός της» και οι διακηρύξεις της για ισχυρή - δημόσια ΔΕΗ αποσκοπούσαν στην υφαρπαγή της ψήφου των εργαζομένων.


Η παραπάνω «τρίλιζα» που παίζει, δεν έχει στόχο την ανάπτυξη της  Επιχείρησης και την Εργασιακή Ειρήνη αλλά εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπούς;


Μήπως Κυβέρνηση και Διοίκηση βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με το Υπερταμείο για την μη υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης ώστε να κατακρεουργήσουν τα εργασιακά δικαιώματα και να παραδώσουν την Επιχείρηση στους υποτίθεται «επενδυτές» μεγαλοεπιχειρηματίες με γνώμονα το συμφέρον τους;


Είχαμε επισημάνει έγκαιρα τους σχεδιασμούς Κυβέρνησης – Διοίκησης με Δελτίο Τύπου στις 18/1/2018 και ακολούθησε αντίστοιχο Δ.Τ. της Ομοσπονδίας στις 30-1-2018 αλλά δυστυχώς επικράτησε εφησυχασμός.


Ήρθε η ώρα το Συνδικαλιστικό κίνημα στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ να πάρει πρωτοβουλίες , να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, να κάνει πράξη αυτό που εντέλλεται, να προασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και να αντιδράσει στα αντεργατικά σχέδια της Διοίκησης και της Κυβέρνησης.   


Ήρθε η ώρα το συνδικαλιστικό κίνημα να αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι Εργοδοτικό ούτε Κυβερνητικό αλλά λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων.

Η ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ δεν εφησυχάζει, ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ προς τους εργαζόμενους και θέτει προ των ευθυνών τους όλους αυτούς που «βάζουν πλάτη» σε αντεργατικές πολιτικές, παριστάνοντας τον επικοινωνιακό βραχίονα της Διοίκησης.


Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα και εκφοβιστικές πολιτικές προπαγάνδας από τους λάτρεις του αριστερού νεοφιλελευθερισμού. Η θέση μας για τον Όμιλο ΔΕΗ είναι:

  • Να μην πουληθεί κανένα περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου.
  • Να μην γίνει καμία μείωση μισθού.
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.


Μέχρι που φτάνει ο διάλογος ή η διαπραγμάτευση;


ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΟΜΟΨΥΧΙΑ -
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.





Απαιτούμε εδώ και τώρα να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι στα κυβερνητικά σχέδια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις μεθοδεύσεις του μοιραίου Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, ώστε να υπογραφεί άμεσα και με θετικό πρόσημο η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Παράλληλα να εμποδίσουμε την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων και να μην γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου.

¨Σε διαφορετική περίπτωση αυτοί που κάνουν πως δεν ακούν και χαριεντίζονται στης αυλές της εξουσίας θα έχουν και την ευθύνη για ότι αρνητικό προκύψει στους εργαζόμενους¨.


Γραφείο Τύπου ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ – ΚΗΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου